Gudrun Sjödén tar sig rätt att kränka

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Försvarar plagg med nedlåtande namn
Jag sätter på Studio Ett (13 nov) och kommer mitt in i ett samtal om en samiskt influerad klänning som heter ”Lappros”. ”Lapp” är ett nedsättande ord på oss samer, säger en kvinna. En annan kvinnoröst, skaparen bakom klänningen, säger emot: Det tycker inte jag! Den första kvinnan vidhåller, att jo, ”lapp” är ett gammaldags ord som vi inte säger längre, på samma sätt som vi har slutat säga ”neger”. Den andra kvinnan svarar, att hon tycker visst att man kan säga ”neger”. Förut kunde man inte säga neger, men nu kan man det.
Det tar ett tag innan jag förstår att kvinnan som försvarar sin lappkollektion är Gudrun Sjödén. På frågan om hon kan tänka sig att saluföra en klänning kallad ”Negerros”, tvekar hon: ja, jo, kanske inte, men ändå … Man borde kunna göra det. Gudrun Sjödén är en stor designer bland samhällsmedvetna kvinnor, besjälade av idén om mångkultur.
Naturligtvis är hon inte rasist. Hon tillhör bara den vita klass som anser sig ha rätt att bestämma vilka ord som ska anses vara kränkande.