Lindqvists bok dras in efter naziutpekande

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Upprepar tolv år gammal anklagelse i sina memoarer

Herman Lindvist i blåsväder - igen. Foto: Börje Thuresson
Herman Lindvist i blåsväder - igen. Foto: Börje Thuresson

I Dagens Nyheter (13 aug) kallade Henrik Arnstad med en dräpande formulering Herman Lindqvists memoarbok Mitt i allt för makulatur och vädjade till förlaget att dra tillbaka den. Det dröjde till strax efter klockan ett på eftermiddagen innan ett pressmeddelande från Bonniers förklarade leveransen av boken stoppad för att kunna ”göra nödvändiga korrigeringar i texten”.

Bakgrunden är det stora bråk som uppstod för tolv år sedan kring Lindqvists svenska historia, där ekonomihistorikern Karl-Gustaf Hildebrand utpekades som nazist. Den gången blev Lindqvist motbevisad och förlaget, då Norstedts, tvingades dra in upplagan för rättelser. Nu upprepar alltså Herman Lindqvist samma anklagelse, beväpnad med vad han ser som nya bevis. Dessa bevis motsägs mycket övertygande av Henrik Arnstad.

Den exploderande biografigenren måste tydligen leda till detta: varje schism och varje bråk, måste upprepas. För vad skulle Herman Lindqvist göra? Den gången för tolv år sedan fick han skamset dra sig undan och be om ursäkt. Han kunde knappast förbigå saken i en memoarbok. Åter erkänna ett misstag? Nej, det verkar inte ligga för någon av dagens mediala stjärnor. Återstår bara att slå tillbaka, igen och igen.

Om även denna bok leder till en debatt om källkritik så är åtminstone något vunnet. Om inte så kanske makulaturen åtminstone kan återbrukas.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.