ÅSIKT

Sociala problem ”botas” med psykmedicin

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Var femte pojke i skolåldern i USA anses i dag ha adhd och vara i behov av att medicineras. Så varför inte ta det ett steg till?

Just i USA är det, enligt New York Times, ett ökande antal läkare som skriver ut mediciner som Conerta och Adderall till barn i – så gott som alltid – dåliga skolor i fattiga områden. De har varken adhd eller någon annan psykiatrisk diagnos – deras enda problem är dåliga skolresultat. ”Jag ser det som en insats för social rättvisa”, argumenterar Michael Anderson, en av de främsta förespråkarna för metoden i läkarkåren, ”jag jämnar ut oddsen åt dem [jämfört med barn i bättre skolor]”.

”Vi har, som samhälle, bestämt att det är för dyrt att modifiera barnens miljö. Så det som återstår är att modifiera barnen”, förklarar han för tidningen.

”Med Adderall är jag inte respektlös mot mina föräldrar eller mina lärare längre”, säger ett av barnen som omfattas av programmet.

Psykiatriska manualer inkluderar numera en diagnos som ”trotsighetsstörning”. Upproriskhet, vantrivsel, missnöje – möjligheterna för vad som skulle kunna medicineras bort är egentligen obegränsade. Varför försöka modifiera samhället – modifiera människorna istället.

Jon Weman