Kultur

Skicka dem till Haag!

Av: 

Åsa Linderborg

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Åsa Linderborg om massakern på Ship to Gaza

Det är onekligen Israel som bär skulden för blodbadet på den av FN sanktionerade hjälpkonvojen Ship to Gaza. Men USA, EU och Sverige har ett blytungt medansvar.

Israel har i åratal ockuperat, blockerat, attackerat, massakrerat. På sin höjd har man drabbats av en till intet förpliktigande reprimand. Ord som aldrig följts av handling.

Inget händer med handelsavtalen med EU.

Inget händer med dollarinflödet från USA.

Inget händer med det militära samarbetet med västmakterna.

Det är förvissningen om detta som gör att Israel på internationellt vatten vågar attackera sex båtar lastade med solidaritet: cement, avsaltningsanläggningar för dricksvatten, prefabricerade hus, rullstolar och leksaker.

Medansvariga för de avrättade fredsaktivisterna är också de som av ideologiska eller opportunistiska skäl valt att stå tysta inför åsynen av en etnisk resning som pågått sedan 1948.

Lika medansvariga är de som ropat "antisemit" och ”förintelseförnekare” åt varje kritiker av Israels illdåd. Minns bara hur förstående israelvännerna var under Gazakriget för två år sedan, då 1 400 dog av en befolkning som till 56 procent består av barn under 18 år – "hamasungar", som det hette. Det är de som nu, likt MUF:s ordförande Niklas Wykman, påstår att Ship to Gaza består av jihadister. Det är de som nu är bekymrade över att Israels anseende ”skadats” – inte att mellan 10 och 19 människor förlorat sina liv.

Medansvariga är också de som okritiskt sväljer och vidareförmedlar den israeliska propagandaapparatens lögner om att de israeliska soldaterna blev "attackerade" av fredsaktivisterna. Det enda vi vet, är att passagerarna - författare, parlamentariker, kristna människorättsaktivister etcetera från en rad länder - viftade med vita flaggor när israelerna öppnade eld, och att någon, förmodligen av rädsla, tillgripit ett järnrör. Och vad de ombord på båten än gjorde, så var det i självförsvar mot världens femte starkaste armé - den som själv kallar sig för "världens mest moraliska".

Inför avfärd gick de turkiska myndigheterna nogsamt igenom lasten och scannade varenda passagerare i jakt på vapen, utan att finna någonting. ”Vi har inte ens en nagelfil med oss”, sa Dror Feiler när han i fredags ringde från den svenska båten Sofia – ett lastfartyg som tusentals svenskar har skramlat ihop till genom att köpa en sjömil för 500 kronor, som lastats med 1,5 ton förnödenheter. Av de elva svenskar som befann sig utspridda på olika båtar i konvojen, är i skrivande stund fyra fängslade. Två svenskar – Mattias Gardell och Edda Manga, även de skribenter på Aftonbladet Kultur – befann sig på den båt som israelerna förvandlade till ett flytande slakthus. Om dem vet vi ännu ingenting, eftersom Israel mörklägger vilka som har fallit offer för deras automatgevär.

Den här tragedin är inte en isolerad händelse. Den ingår i det systematiska förtryck som Israel ägnat sig åt i decennier. Därför räcker det inte med att fördöma just den här massakern som ett "enskilt misstag". Israel ville stoppa konvojen inte i första hand för att den hyste ”terrorister” – de vet att en svensk broderskapare inte är medlem i al-Qaida – utan för att de vill skapa så olidliga levnadsförhållanden att palestinierna ger sig av. Det är därför man inte kan tillåta hjälpsändningar. De måste statuera exempel. Vem vågar efter det här skicka en båt till?

Det är nu Barack Obama har en chans att visa att han förtjänar sitt fredspris, men hittills har Vita huset fallit in i sin gamla ovana att mumla i ord och ge Israel stöd i handling. Jag ger inte mycket för det så kallade världssamfundet – det är ett ganska skurkaktigt gäng som varit en del av problemet – men världsopinionen kan pressa den israeliska apartheidregimen så den faller samman som en gång den sydafrikanska.

Det måste bli ett slut på att statsterrorism och folkrättsbrott belönas.

Upphäv alla handelsavtal med Israel! Erkänn Hamas som Gazas lagligt valda regering! Ställ krigsförbrytarna och murbyggarna inför internationell domstol!

Skicka dem till Haag!

ANNONS EXTERN LÄNK

Rea inför jul på storsäljarna i vår bokshop – köp julklapparna här!

Aftonbladet

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!