ÅSIKT

Björling får svara om Lundin Oils och Bildts ansvar

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Regeringen förvandlar frågor om mänskliga rättigheter och folkrättsbrott till business

Foto: AP
Carl Bildt.

12 000 människor dog och ett par hundratusen fördrevs när den sudanesiska armén rensade område på område för att bereda marken för oljebolagen under åren kring tusenårsskiftet. Lundin Oil, ett av bolagen, bistod med en väg som också soldaterna använde, lät sig skyddas av milis och har aldrig yttrat ett fördömande ord om övergreppen. Om Carl Bildt, då styrelseledamot i Lundin Oil, har något rättsligt ansvar för förbrytelserna återstår att pröva, förundersökning pågår. Men att han berikade sig på folkfördrivingen råder det inget tvivel om.

Ingen vore därför bättre lämpad att svara på vad Sverige nu ska göra för att se till att Lundin Oils ansvar utreds, att offren får kompensation och att svenska företag inte i framtiden kan profitera på krigsförbrytelser. Det är de frågor som vänsterpartisten Jonas Sjöstedt ställt till Bildt inför en interpellationsdebatt i riksdagen nu på fredag.

Besvärande naturligtvis, komma här och tjafsa om ansvar och blodspengar, men Bildt, nyligen utsedd till världens 95:e största tänkare av en amerikansk tidskrift, har hittat en kreativ lösning. Det blir Ewa Björling som får svara på frågorna. Hon är handelsminister. Med en enkel överbollning förvandlar så regeringen frågor om mänskliga rättigheter och folkrättsbrott till business. Ungefär som Lundin Oil.