Ribbing helt utan vett och etikett

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

INPASSET Pride

Magdalena Ribbing.
Magdalena Ribbing.

”Nu måste vi för gott stänga dörren till tvångssteriliseringarnas mörka historia.”

Amen till det! Ett historiskt steg mot diskriminering i vårt samhälle befästes när Socialstyrelsens ordförande Lars-Erik Holm invigningstalade på Stockholm Pride. Det är oerhört viktigt att denna myndighet, som har en sådan makt över var gränsen mellan sjukt och friskt ska dras, bekräftar sin nya ståndpunkt mot de omänskliga krav som ställs på personer som vill ändra sitt kön.

Det är orimligt att tvinga folk att vara ogifta, i vissa fall skilja sig, tvinga dem att sterilisera sig och frånta dem rätten att frysa ner könsceller. Nu hoppas vi att lagen ändras efter att förslaget gått på remiss. Lars-Erik Holm betonade också hur viktigt det var att transvestism, fetischism och sadomasochism nyligen plockades bort från sjukvårdens förteckning över medicinska diagnoser.

Temat för årets Pride är makt och få varianter av maktutövande är mer kränkande än när statliga myndigheter sjukdomsförklarar människor, som själva uppfattar sina liv som lyckliga och i linje med deras egen självbild.

En sorgligare historia var Magdalena Ribbings opersonliga och torra tal. Några skratt och applåder fick hon när hon citerade frågor och svar ur sin spalt, men i övrigt höll hon ett tal som kanske hade lämpat sig bättre för den straighta publik som så ofta vänder sig till henne för att få riktlinjer i bemötandet av hbt-personer. Nog för att den paranta damen i fråga är lite av en gayikon, men att hon ska stå och förklara för oss att vi inte är något problem i middagssammanhang kändes lite väl tunt. Och när hon antydde att den gamla heterorädslan för släktets fortbestånd inte längre var ett problem på en överbefolkad jord, tangerade hon gränsen för vad man ska behöva stå ut med under en Pride-invigning.

Stefan Ingvarsson

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.