ÅSIKT

Poff – så gick allt skvaller upp i rök

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

"Inga redaktionshemligheter skulle någonsin ha röjts utan Aftonbladets rökrum"

Det är första dagen efter semestern och Ronnie och jag har inte hunnit växla upp. I hörnet visas sportresultat på text-tv. När vi precis tänt sittningens andra cigarett stormar nyhetschefen in. ”Ronnie, tsunami i Indonesien. Du ska dit om en timme”. Sedan såg jag honom inte på en vecka. Men så satt han där igen en torsdag och hade sett helvetet för första gången. Det tog vi en cigarett på.

Inga redaktionshemligheter skulle någonsin ha röjts utan Aftonbladets rökrum. Inga skrönor skulle ha fötts och spridits. Ingen skulle ha vetat någonting om någonting, egentligen. Det är sant.

2005, när jag började, fanns två rökrum kvar: det på våning sex där Håkan och Anders representerade kulturredaktionen med rövarhistorier från blytiden. Och det på våning fem, där nattchefen en gång försökte tvätta väggen för att se vilken färg den egentligen hade.

De fasades ut, långsamt. Sexan försvann först. Femman hade plötsligt en morgon sanerats och blivit chill-out-hörna – vi förpassades till en bur i en korridor där det knappt gick att sitta.

I nya Kungsbrohuset får cigarettrökning inte förekomma. Faktum är att den är förbjuden till och med på gatan utanför. Det är gissningsvis en policyfråga som allt annat, men jag vet inte. Man vet ju ingenting längre.

David Nyman