Kultur

Public service – i hennes majestäts tjänst

Av: 

Åsa Linderborg

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Gifter sig 19 juni.
Gifter sig 19 juni.

KULTUR

Som Aftonbladet avslöjar i dag, har Sveriges Radio anställt Daniel Westlings bästa kompis, Niklas Ek, att bevaka kungabröllopet i en stor satsning i P4.

Inga problem, menar Leif Ericsson, som är projektledare, eftersom Niklas Ek ”fått jobbet på egna meriter”.

Men meriterna består just i att han är nära vän med Daniel. Ek har jobbat som ljudtekniker för SR och det här är hans första reporterjobb. Ek är naiv och hans arbetsgivare lika djärv, som tror att Ek ska kunna kasta alla vänskapsband överbord – för det är ju det som krävs om public service ska kunna leva upp till kraven om oberoende.

På SVT har man lagt bröllopet under Nöje och inte under samhällsredaktionen, vilket bäddar för att det bara ska gullas även i tv. En källa uppger för mig att de kritiska rösterna inom koncernen är många, men gör sig – som vanligt – inte besvär.

Att vi kommersiella medianasare blir till oss i trasorna över det här bröllopet är logiskt – även om jag tror att vi misstar oss på opinionen – men det betyder inte att alla journalistiska principer kan sättas ur spel. Vänskapskorruption och daltande med monarkin. Av public service har vi rätt att vänta oss något annat.

ANNONS

Vinterdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!