Gör upp med församlingen

avLennart Bromander

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Bernt Hermele bevisar att man kan ha flera tankar i huvudet samtidigt

Bernt Hermele är journalist, författare och taxichaufför.

Bernt Hermele föddes 1953 rakt in i den judiska kommuniteten i Stockholm, och hann bli femton år innan han besökte ett icke-judiskt hem första gången. Under många år undvek han att ta ställning i Israel-Pale­stina-konflikten men Israels grova övervåld i Gaza sommaren 2014 tvingade honom att bekänna färg.

Efter en artikel på Aftonbladet Kultur, där han tog avstånd från Israels brott mot den palestinska civilbefolkningen, drabbades han av mordhot och hatmejl från sina forna trosfränder.

Nu har han skrivit en bok med den brutala titeln Judejävel, som dock inte i första hand handlar om antisemitism. I stället berättar den om hans egen judiska identitet mot bakgrund av den judiska samfälligheten i Stockholm och dess historia från smidig assimileringspolitik till anammande av sionismen och stöd av staten Israel i ­alla lägen.

Det är intressanta inblickar i den hårda striden för och emot ­sionismen inom församlingen, och hur fränt de assimilerade först tog avstånd från sionisterna, som dock under ledning av den energiske affärsmannen Fritz Hollander avgick med segern.

Bernt Hermeles egen mor ­dödades av en palestinsk självmordsbombare i Tel Aviv 2001, och från judiskt håll har han avkrävts hat. Det har han vägrat ställa upp på, och han visar i sin bok att han kan ha flera tankar i huvudet samtidigt.

Hans personliga tragedi ändrar inte det faktum att staten Israel, som Hermele påpekar, tillkom genom etnisk rensning, och att det israeliska förtrycket av palestinierna fortsatt är massivt.

Publicerad: