Helin borde få applåder

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Förre tv-chefen om en urspårad debatt

Foto: svt
Från onsdagens debatt i Aktuellt, med Janne Josefsson, Nike Nylander och Jan Helin.

DEBATT. Apropå debatten i Aktuellt den 28 september mellan Jan Helin, programdirektör SVT å ena sidan och Janne Josefsson, reporter Uppdrag Granskning och Nike Nylander, programledare Aktuellt å den andra:

Som varande den som en gång i tiden gav Janne Josefsson en fast tjänst på SVT är det för mig en gåta att han och en annan erfaren journalist invänder när någon (Helin) hävdar att åsiktsredovisning inte duger när den politiska retoriken är full av lögner, förvanskningar och felaktigheter. En retorik som enbart syftar till att stärka en främlingsfientlig opinion.

Det borde ju tvärtom vara så att när en publicistiskt ansvarig chef ÄNTLIGEN, i dagens snålblåst till medieklimat, säger att ”Journalistiken måste orka framhärda i faktagranskning och med objektiviteten som metod söka sanning” så bör alla, medborgare som kollegor, applådera och kräva kraft bakom orden, det vill säga redaktionella resurser och omprioriteringar, som ger utrymme för grundligare research.

Josefsson och Nylander tycks inte beredda att diskutera den fara som Helin varnar för: att slapp, lättköpt åsiktsredovisning i direktsända debatter skapar tribuner för demagoger som med falska argument vill sprida xenofobiska attityder. Då blir debatter där journalister bara fördelar ordet och inte griper in och korrigerar fakta och retorik till hot mot demokratin.

Det är skillnad på, precis som Helin säger, att bjuda upp till debatt om exempelvis bostäder och att oförberett släppa fram de som vill svartmåla människor av annat ursprung och/eller tro.

Om Josefsson och Nylander inte vill göra den skillnaden uppmanar jag dem att titta närmare på den debatt som föregick deras egen i samma sändning av Aktuellt.

Där tilläts Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, att vräka ur sig att ”när det handlar om säkerheten för Sveriges medborgare … ni släppte in tiotusentals potentiella sexualförbrytare och terrorister som inte hade giltiga ID-handligar …”. Detta grovt förenklade och fientliga perspektiv på människor på flykt trummas in än en gång. Okommenterat. I direktsändning. På bästa sändningstid.

Är detta god journalistik? Mitt och Jan Helins svar är otvetydigt: Nej.

Vad är Josefssons och Nylanders? Det är oklart, men i vilket fall som helst uppenbarligen oövertänkt. Pikant i detta är också vilken policy för programledare och partiskhet Nike Nylander lever efter.

Mikael Olsson Al Safandi

f d programdirektör SVT (som gläds åt att en riktig publicist äntligen tagit över)

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM