Kultur

Snart finns 500 år av podcasts

Kristoffer Bergström: Och mitt i allt detta finns en episod om en spaghettismörgås

Av: 

Kristoffer Bergström

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

I dag finns en kvarts miljon poddar på över hundra språk. Åtta miljoner avsnitt. Om vi till äventyrs sätter snittlängden till en halvtimme har vi människor sedan formatets genombrott 2004 snickesnackat in 460 år av ljud.

Är det inte bedårande?

Vi hade redan radio. Vi pratade. Världen lät av trafik, vind och fågelsång. Ändå upplevde vi en tystnad i bullret, en lucka som behövde fyllas med ett halvt millennium av bandade röster.

Mycket är svårnavigerat brus, men någonstans i överflödet av poddar finns en lyssningsvärd episod om en spaghettismörgås. Får jag uppehålla mig vid den?

I 80 väldigt goda mackor lagar komikerna David Sundin och Albin Olsson varje vecka ett recept ut Lasse Kronérs absurda kokbok. De skämtar inte så mycket, de steker mest bröd, staplar pålägg och betygsätter med ”en väldigt god macka” eller ”inte en väldigt god macka”.


Likt andra strikt tematiserade poddar, som Lundellbunkern (68 avsnitt, ett för varje skiva av Ulf) eller My Dad Wrote a Porno (högläsning av pappans usla porrböcker), är det roligare att höra om 80 Väldigt goda mackor än på den. Inte konstigt att folk lockades till en första lyssning, idén är originell och genomförandet konsekvent. Men det är heller inte konstigt att folk har dragit vidare, det är trots allt ungefär samma sak i ett och ett halvt år.

Om du ska ge 80 VGM en chans, och det tycker jag att du ska, så hoppa direkt till avsnitt 44. Det är där den gömmer sig, spaghettijäveln. En brödskiva, smör, kantareller, tomat och en näve nykokt spaghetti. Ett kulinariskt träskmonster tillrett enligt konstens och Kronérs alla regler. Du får inte smaka, inte titta, bara lyssna på inköp, tillredning och förtäring.

Dags för betyg?

Sundins och Olssons matlagning är ”inte en väldigt bra långkörare”. Spaghettimackan är ”ett väldigt bra avsnitt”.KLARGÖRANDE Nya poddindex.se gör ett försök att mäta vad som tidigare varit höljt i dunkel: hur många lyssnar på varje podd? Välbehövligt, inte minst för att annonseringen ska bli mer rättvis.


FÖRVIRRANDE Dirty John, om en manipulativ man som bevakar sin sambo med övervakningskameror, sponsras av ett företag som säljer övervakningskameror.

ANNONS

Lyssna på ljudböcker i sommar! Just nu 50% rabatt i 4 månader hos Storytel.

Extern länk från Storytel

Köp nu

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Poddpatrullen

Poddpatrullen