ÅSIKT

Andrummets pris – slavauktioner

CNN bekräftar att flyktingar som strandat i Libyen säljs som slavar

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: CNN
Nyhetskanalen har verifierat att klippet från en slavauktion i Libyen är äkta. Samtidigt har deras reportrar bevistat en annan auktion där 12 män från Nigeria säljs.

avMartin Aagård

KULTUR


I dag kan nyhetskanalen CNN visa bilder från två slavauktioner i Libyen.

Det är de första bevisen på rykten som länge florerat i libyska flyktingläger – att flyktingar som strandat på väg till Europa säljs som slavar för att reglera skulder till smugglarna.

”Stora, starka pojkar. Till jordbruksarbete.” säger en röst samtidigt som en hand läggs på en mans axel. Mannen är i tjugoårsåldern och kommer från Nigeria.

Klippet som filmats med en mobiltelefon har hamnat hos CNN som lyckats verifiera att det tagits på en riktig slavauktion.

Slutbudet på den nigerianske mannen blir 400 amerikanska dollar.


Under förevändningen att hon letar efter en försvunnen person har även CNN:s reporter Nima Elbagir lyckats besöka en auktion där tolv män från Nigeria säljs som slavar. Männen kallas för ”varorna” och allt är över väldigt fort. Efteråt vägrar både försäljaren och de traumatiserade männen att prata med reportern.
Enligt CNN genomförs åtminstone ett par liknande auktioner varje månad.

Efter att ha sett nyhetskanalens filmer har de FN-stödda libyska myndigheterna lovat att undersöka anklagelserna. Frågan är vad de har för möjligheter att stoppa verksamheten. Den svaga regeringen kontrollerar bara delar av landet som efter USA:s invasion 2011 försattes i ett inbördeskrig där bland andra IS, tuareger och den förra armén slåss om inflytande.
CNN konstaterar att auktionerna är en konsekvens av att flyktingrutten över Medelhavet stängts. Hittills i år har 2 750 personer dött under försöken att resa till Europa, men de senaste månaderna har allt färre lyckats ta sig ut i båtarna.

Den libyska kustbevakningen blockerar vägen och europeiska insatser för att bekämpa flyktingsmugglingen har lett till att allt fler flyktingar fastnar i brutala läger där situationen nu blivit kritisk. Tiotusentals strömmar in i landet varje år via den södra öknen. Ofta har de sålt allt de äger för att finansiera resan. När de inte kommer vidare blir de till slut gisslan hos smugglarna.


Europa och Sverige fick sitt andrum när rutten över Medelhavet stängdes av. Den som inte förstod att det skulle komma till ett högt mänskligt pris är mer än lovligt naiv.

ARTIKELN HANDLAR OM

Libyen

CNN

Medelhavet