ÅSIKT

Poddmusikal ger svåra kval

Patrik Syk imponeras inte åt försök att förnya genren

avPatrik Syk

KULTUR

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Världens första musikal i form av en podcast! En pitch som borde ha skrivits tillsammans med en röd triangel eller en kolsvart dödskalle. En musikal helt utan visuella intryck?

Det var förstås dömt att misslyckas men samtidigt fanns här ny mark att bryta. Skulle de överraska?

Poddmusikalen heter ”36 Questions” och är producerad av Two Up Productions, som tidigare gjort dramapodden ”Limetown”. Premissen är enkel: ett relationsdrama om ett gift par där det visat sig att kvinnan (Jessie Shelton) ljugit om sin identitet sedan dagen de träffades. En fullblodspsykopat eller möjligtvis ett rejält dramatiskt förflutet. Spännande! Inledningsvis känner jag faktiskt att det finns något här. Mannen (Jonathan Groff) har gömt sig (med all rätt!) i en stuga i skogen och vägrar öppna dörren när kvinnan knackar på.

I ungefär tre minuter håller faktiskt ”36 Questions” mig i sitt grepp.

Sedan börjar de sjunga.

Så fort de blommar ut i en käck duett så är det som att få sockervadd nerkörd i halsen när man just börjat knapra på en salt kaviarmacka. Det är vidrigt. Jag tuggar motvilligt i mig och lyssnar vidare. Borta är nu mörkret och nerven från inledningen. I stället blir det slapstick när mannen (som visar sig vara en fåntratt med en anka som husdjur) ska försöka renovera sina mammors (jepp) stuga som han tillfälligt bor i. Inte heller kan psykopatkvinnan berätta vem hon egentligen är utan det hela ska upptäckas på nytt genom en lek kallad ”36 Questions” som de lekte på sin första dejt. Rimligt! Detta sker såväl mellan som under de faktiskt ganska välskrivna musikstyckena. Musiken är det enda som nästan når upp till godkänt.

Men det hjälps inte. Manuset är så enfaldigt i sin gullighet (varför har han en jävla anka?) att det tappar precis all trovärdighet. Före första avsnittet (av tre) är slut vill jag kasta min telefon i närmsta avgrund och rensa öronen med en biljardkö. Men för er skull kära läsare så höll jag ut, svalde kräkreflexerna och lyssnade färdigt. Gör inte samma misstag.

ARTIKELN HANDLAR OM

Podcast

Musikal