Vårmodet 2020 gör dig osynlig

”Stealth streetwear” skyddar dig mot coronavirus och övervakningskameror

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Ur Supremes och North Faces AFA-inspirerade kollektion, våren 2020.
Ur Supremes och North Faces AFA-inspirerade kollektion, våren 2020.

Nej, du blir inte osynlig på riktigt.

Det går fortfarande bara i Harry Potter.

Men vårvintern 2020 har både modebranschen och AI-forskare börjat utveckla skyddskläder mot övervakningssamhället.

Förra veckan lanserade streetmodemärket Supreme och skidmärket North Face en gemensam klädkollektion som med största säkerhet är olaglig i Danmark, Belgien, Frankrike, Lettland och Italien. Länder som alla har stränga maskeringsförbud.

Det kan vara den mest AFA-inspirerade hög med kläder som någonsin tillverkats. North Faces svarta skaljackor har länge varit AFA-aktivisternas favoritplagg. Varför vet jag inte, men när alla klär sig likadant blir du så klart svårare att identifiera. Och antifascisterna har gjort för North Face vad fotbollshuliganerna en gång i tiden gjorde för Stone Island. Genom att förknippas med gatans parlament blev ett gammalt harmlöst klädmärke plötsligt laddat med dramatik.

Kläder för en värld med växande gatuprotester

Efter att i många år vägrat prata om frågan verkar North Face nu ha omfamnat den. I Supremes kollektion finns i alla fall ryggsäckar som ser ut som skottsäkra västar (jag vet vad Joakim Lamotte får i julklapp), huvjackor med inbyggda skärmar och trendiga balaklava-ansiktsmasker som passar perfekt för både corona-kriser och gatukravaller.

En sorts antifascistiska skyddskläder i svartaste svart som påminner allt mer om den niqab Europas nationalister på olika sätt försökt förbjuda. Kläder för en värld med växande gatuprotester.

Samtidigt rapporterar tidningen New Yorker om den nya trenden ”Stealth streetwear” – helt enkelt kläder som gör dig osynlig för övervakningssamhället.

Det är ingen lätt uppgift att lösa eftersom de teknologiska framstegen inom artificiell intelligens varit enorma de senaste åren.

Reportern prövar sig igenom olika sorters plagg som lyckats hitta en del av lösningen. Från fodral som gör din mobiltelefon omöjlig att spåra till tröjor med nummerplåtar som triggar igång kameror avsedda att registrera bilar (poängen är att databaserna ska fyllas med skräpinformation) och en ”jammer coat” som visserligen får dig att se ut som en gigantisk mjukglass men som skyddar dig från olika former av digitala spårningsutrustningar.

Blurriga former i orange, grönt och blått som kanske eller kanske inte föreställer en hög med morötter

Mest spännande är försöken att göra kläder som får den artificiella intelligensen att tro att du inte är en människa. Forskaren Tom Goldstein vid University of Maryland har lyckats bäst med att skrädda en digital osynlighetsmantel. Resultatet är en sweatshirt med ett tryck som påminner om en suddig David Hockney-målning. Blurriga former i orange, grönt och blått som kanske eller kanske inte föreställer en hög med morötter.

Tröjan har designats av en algoritm som ska minska de poäng spårningsprogrammen sätter för att avgöra om ett objekt är en människa eller inte. Enligt Goldsteins studie fungerar den utmärkt. Tröjan lurar de flesta detektorer.

Tom Goldsteins osynlighetströja
Tom Goldsteins osynlighetströja
Med lite draghjälp av coronaviruset kommer den antifascistiska morotsburkan att bli vårens måste-plagg.

I den icke-digitala världen är det lite svårare att passera obemärkt.
Den ser inte riktigt klok ut.

När slöjor förbjöds i skolorna i Skurup blev resultatet att fler elever bar slöja. Så har det alltid varit, ända sedan Stalin började förbjuda slöjor i Uzbekistan på 30-talet.

I takt med att samhället allt hårdare försöker kontrollera hur vi rör oss och klär oss trappas motrörelsen upp. Med lite draghjälp av coronaviruset kommer den antifascistiska morotsburkan att bli vårens måste-plagg.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.