Kultur

Lindholm var bara fanbärare i sin egen fantasi

Per Svensson vill att nazistens påstående att han blev kommunist ska vara sant

Av: 

Carsten Palmær

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Per Svensson litar på Sven-Olov Lindholms uppgifter att han blev kommunist. ”Jag förstår att Per Svensson gillar Lindholms berättelse”, skriver Carsten Palmær.
Per Svensson litar på Sven-Olov Lindholms uppgifter att han blev kommunist. ”Jag förstår att Per Svensson gillar Lindholms berättelse”, skriver Carsten Palmær.

KULTUR

Under rubriken ”Den svenske nazistledaren som blev kommunist …” skriver Per SvenssonDagens Nyheters ledarsida om en förstamajdemonstration 1974: ”Vasa FNL-grupps fanbärare var äldre än de flesta, men på sin mammas gata.”

Fanbäraren i fråga hette Sven-Olov Lindholm, före detta framträdande nazistledare på 30- och 40-talen.

”Fanbärare” är en titel som hör hemma i militära och idrottsliga sammanhang. Att bära fanan är ett uppdrag för en aktiv veteran som man gärna vill hedra; så till exempel var Therese Alshammar fanbärare för den svenska OS-truppen i Rio 2016.

FNL-grupperna höll sig däremot aldrig med några särskilda fanbärare och för de fem gamla Vasa FNL-are jag förhört om saken är Lindholms namn fullkomligt okänt. Möjligt är att den gamle mannen gick med bland de sjutusen deltagarna i tåget och viftade med en flagga. Men ”fanbärare” var han bara i sin egen fantasi.


Per Svenssons uppgifter är hämtade ur en ny bok av historikern Johan Stenfeldt, Renegater, som handlar om kommunistledaren Nils Flyg, som på 1940-talet blev nazist och så Lindholm, som, enligt Per Svensson, blev kommunist på 1970-talet.

”Kommunist” är kanske att ta i. Men Lindholm sa i en intervju på tv att han röstade på VPK (naturligtvis var han klar över att detta inte var något gott betyg åt partiet i äldre medlemmars ögon). Han gick med i Vietnamdemonstrationer, engagerade sig mot kärnkraft och kapprustning, protesterade mot kuppen i Chile och hörde Arja Saijonmaa sjunga Theodorakis. Han beklagade sina Hitlersympatier och tog bestämt avstånd från antisemitism.


Många skulle se detta som en positiv utveckling för en gammal nazist, men det är inte det som Per Svensson vill berätta. Han vill säga att Sven-Olov Lindholm egentligen tyckte likadant hela tiden. Att i grund och botten har kommunister och nazister samma åsikter: de är nämligen emot kapitalism och imperialism.

På DN:s ledarsida har man ingen större tilltro till läsarnas fattningsförmåga. Därför slår man gärna ihop alla åsikter man ogillar till en enda: Kommunism och nazism är samma sak: Stalin och Hitler får spela rollen av illiberala siamesiska tvillingar, lika oskiljaktiga i DN:s ögon som demokrati och marknadsekonomi. Jag förstår att Per Svensson gillar Lindholms berättelse. Det betyder inte att den är sann.

ANNONS

Njut av över 500 000 ljudböcker - prova BookBeat gratis i en månad!

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Kommunism

Marknadsekonomi

Per Svensson

Arja Saijonmaa