Satir blir omöjligt när Samnytt får mediestöd

Kontakter med rysk underrättelsetjänst räcker inte för att diskvalificera

Uppdaterad 2021-06-03 | Publicerad 2021-05-28

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

”Inte ens Hasse och Tage hade kunnat frambringa en sketch där en miljöpartistisk kulturminister som vill rädda demokratin ger pengar till hatsajt i den högerextrema miljön” skriver Patrik Oksanen.
”Inte ens Hasse och Tage hade kunnat frambringa en sketch där en miljöpartistisk kulturminister som vill rädda demokratin ger pengar till hatsajt i den högerextrema miljön” skriver Patrik Oksanen.

Statens ena hand stoppar en chefredaktör från att komma in i riksdagen på grund av kontakter med rysk underrättelsetjänst, statens andra hand däremot har just gett mediestöd till chefredaktörens tidning på 245 000 kronor.

Det handlar om Samnytt, sajten som tidigare hette Avpixlat och som grundades av förre SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth. Chefredaktör är Egor Putilov, vilket är en pseudonym för en person har bytt namn flera gånger och som blev rikskänd när Aftonbladet avslöjade honom som ”SD-desinformatören” då han arbetade på SD:s riksdagskansli.

2019 gick riksdagsdirektören Ingvar Mattson ut och meddelade att Egor Putilov nekades riksdagsackreditering efter uppgifter från Säpo om kontakter med rysk underrättelsetjänst.


Samnytt kan beskrivas som en hatsajt med huvudfokus på invandring. Sajten samarbetar i sin videoproduktion med Nya Tider-gruppen där Exakt 24 ingår. Chefredaktör där är Erik Almkvist, Ekeroths järnrörskompis. Nya Tider-gruppen åker på ryska valobservatörsuppdrag både i Ryssland och Afrika och har en tysk medarbetare som bland annat pekats ut som anstiftare bakom en attack mot ett ungerskt kulturcentrum i Ukraina. 

Inspirerad av Nya Tider har Samnytt anslutit sig till de pressetiska reglerna för att få fritt fram att ansöka om statliga mediestöd. 

I fjol fick Samnytt nästan 1,2 miljoner kronor i redaktionsstöd. Det här följs nu upp med ytterligare nästan en kvarts miljon kronor för bevakning av vita fläckar där det finns få journalister som granskar lokalpolitiken. Stödet har av kulturminister Amanda Lind (MP) kallats för demokratiavgörande, eftersom det ska ge medborgarna möjlighet att förstå vad som händer i den lokala politiken.


Samnytt, som är ökänt för att alltid lyfta fram kriminalitet där förövaren har viss hudfärg eller religion, ska enligt ansökan använda stödet för att förbättra sin bevakning av Botkyrka, Huddinge, Järfälla, Rinkeby, Tensta, Hjulsta, Kista, Akalla, Husby och Sigtuna. Det är inte svårt att se vilken ”journalistik” det kommer att innebära.

Inte ens Hasse och Tage hade kunnat frambringa en sketch där en miljöpartistisk kulturminister som vill rädda demokratin ger pengar till hatsajt i den högerextrema miljön för att skriva mer (om det ens är möjligt) om utlänningars kriminalitet och där pengarna formellt går till Föreningen för Sverigevänliga intressen vars chefredaktör inte får komma in i riksdagen för sina kontakter med rysk underrättelsetjänst.

Verkligheten är så skruvad att den inte längre går att göra satir på.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.