Kultur

Fint och fnissigt inifrån Dramatens loger

I ”Kuddrummet” är teateranekdoterna bäst – samtidsspaningarna är rätt tomma

Av: 

Hanna Olsson Berg

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

En teaterloge är en magisk plats. Skådespelare har genom alla tider gjort sina personalutrymmen till något alldeles extra. Där finns dofterna av smink och svett, den nödvändiga ensamheten eller livsviktiga gemenskapen, skåpsupandet, romanserna och prestationsångesten.

Den är platsen mellan privatpersonen och rollen, ett mellanrum.

Man får för sig att teaterlogen säger nästan lika mycket om skådespelaren som huserar där som om arbetsplatsen i sig. I alla fall när det gäller logerna på Dramaten, vilket vi får veta allt om i skådespelarna Ellen Jelinek och Tanja Lorentzons nystartade podcast Kuddrummet – logesnacket flyttar ut.

De delar loge på Dramaten, en riktigt fin loge som egentligen brukar gå till de äldre skådespelarna (alla är inte jättenöjda med att de kuppat sig in i detta utrymme).

I likhet med andra kulturarbetare som drar i gång poddar finns det en lite fnissig stämning kring att ”testa det här med podd”. Ellen Jelinek verkar inte ens använda en dator men har gett sig fasen på att lära sig klippa, men det är ändå en seriös satsning. Duon har förberett sig väl och vet vad varje avsnitt ska innehålla och vartannat avsnitt har en gäst. 

I sina bästa stunder kommer Kuddrummet med fina inblickar och interiörer från både gamla och nya Dramaten. Storheter som Sif Ruud och Maggan Krook glider förbi och historier från skräckpremiärer och tuffa scenskoleår byter av varandra i ett högt tempo.

Det är bara att hoppas att anekdoterna räcker för många fler avsnitt, så att vi slipper fler tomma spaningar om vinterbad eller Konstfack.

När Dramatenkollegor kommer in som gäster förstår man plötsligt varför många i kulturbranschen är så nervösa för att börja podda. Det är ju närmast en revolutionär handling.

Stina Ekblad berättar att det är första gången hon är med i en sådan podd ”där folk skrattar och pratar i mun på varann och är pladdriga”.

Gustaf Hammarsten inleder starkt med: ”Det är första podden jag är med
i och jag har aldrig lyssnat på en podd” och ”Youtube var jag motståndare till också.”

ANNONS

Lyssna på ljudböcker i sommar! Just nu 50% rabatt i 4 månader hos Storytel.

Extern länk från Storytel

Köp nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Robot-podden gör mig deprimerad, provocerad och rädd

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Poddpatrullen

Ellen Jelinek

Tanja Lorentzon

Stina Ekblad

Gustaf Hammarsten

Dramaten