ÅSIKT

Succén som är rena sömnpillret

Kristoffer Bergström om podden som hjälper dig att somna

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Drew Ackerman har en tendens att bli långrandig. Han fastnar i detaljer och siffror. Rösten saknar omfång, den är för evigt låst i läget under upphetsning och över desperation.

Som podcastare är självinsikt Drews enda egentliga kvalitet. Han förstår sitt fack. I 90 minuter långa avsnitt, trögflytande som kåda, återberättar han vad som hänt i ”Game of Thrones”. Vi bjuds monotona drapor om släktskap, intriger och truppförflyttningar, resonemang som vecklas in i sig själva och aldrig når mål.

Podden är bedövande tråkig. Den beslöjar ögonen och får öronmusslorna att stillsamt retirera mot hörselgångarna. Och detta är sagt som beröm.

För ”Game of Drones” är inte ämnad att underhålla. Den är heller inte ironisk, även om det ligger nära till hands att tro när senaste avsnittet klockar in på sju timmar.

Syftet är att du ska somna.

Drew Ackerman är med dig i sovrummet som din pratsjuke och kvällspigge partner. Det vore frestande att skriva att han anfaller din insomni likt en eldsprutande drake, men mer precist är att likna hans strävan vid ett hundra man starkt infanteri, förlåt nittio, som truppförflyttar sig till fots i sydlig riktning från Kings Landing för att, låt mig se om jag minns rätt, frita ytterligare ett tjugotal soldater ur fångenskap, eller om termen är ofrivillig exil, och överbevisa den treögda korpens drömsyner och...

Nickade du till mitt i den hopplösa metaforen? Då förstår du poddens sövande mekanismer.

Den samsas med Ackermans andra ändlösa och hopplösa historier under samlingsnamnet ”Sleep with me”. Karln har hållit på i fyra år, i 600 kådsega avsnitt och har prisats och placerats på livsstilstopplistor. 2,3 miljoner lyssnare lyssnar varje månad och om du själv lider av sömnsvårigheter rekommenderas den varmt.

Är engelska språket ett hinder? Ingen fara, liknande effekter kan uppnås av ”Framgångspodden” med Alexander Pärleros.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sömn