Kultur

Hoppas att Malm vårdar det kulturradikala arvet

Med Victor Malm tar en ny generation över på Expressen kultur

Av: 

Karin Pettersson

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Victor Malm tar över som kulturchef på Expressen.
Victor Malm tar över som kulturchef på Expressen.

KULTUR

I veckan kom nyheten att Karin Olsson slutar som Expressens kulturchef efter 12 år på posten. Idag meddelades att hon efterträds av litteraturkritikern Victor Malm. Det är en utnämning som inte förvånar någon som har följt sidan under det senaste året. Med Malm får tidningen en ung, ambitiös kulturchef med säker penna och breda intressen. Att Malm är disputerad litteraturvetare vet alla som läst hans texter, och utnämningen borgar för en kultursida med nära kontakter med Litteratursverige.

På senare år har Expressen Kultur – trots att sidan ofta är spänstig – lite för ofta fastnat i ältande av gamla oförrätter och en lite bisarr slagsida åt religionsfrågor. Samtidigt har Karin Olsson gjort mycket bra. Hon har lyft fram hotet från Kina, ihärdigt påmint om Dawit Isaak och skolat in några av landets vassaste skribenter.

Tiden vänder blad just nu, och kultursidornas roll kommer att vara viktig under kommande år. Om man får hoppas på något, så är det att Malm tar uppgiften att förvalta både Expressens kulturradikalism och liberala arv på allvar. Det skulle behövas i en tid där demokratin utmanas av högerpopulismen, övervakningskapitalismen, militarismen och en allt mer akut klimatkatastrof.

Både Expressen och Sydsvenska Dagbladet har nu kulturchefer som är födda vid det kalla krigets slut. Det ger andra perspektiv, i bästa fall en öppenhet i tanken. Det är ett viktigt jobb Victor Malm nu åtar sig. Det ska bli spännande att se vad han gör av det.

ANNONS

Prova Nextory gratis i 30 dagar - marknadens största utbud av E-böcker och ljudböcker!

Extern länk från Nextory

Gå till Kampanjen

Publisert:

LÄS VIDARE

Karin Olsson slutar som Expressens kulturchef

Politiker kan lära sig mycket av influencers

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Expressen

Victor Malm

Karin Olsson