Ge mig fler poddar från parterapeutens soffa

Modiga människor bjuder på brutalt transparenta samtal

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Vanliga relationspoddar kan vara personliga, men inget slår dem där vi får följa med in i terapirummet.

Tyvärr matchar inte utbudet mitt intresse.

Internationellt har den belgisk-amerikanska kärleksgurun Esther Perel gjort succé med podden Where should we begin där lyssnarna får vara en fluga på väggen under privata parterapi-sessioner. De modiga paren i fråga kämpar med allt ifrån tillitsproblem och otrohet till brist på närhet och är ibland bara ett bråk ifrån en skilsmässa. Resultatet är brutalt transparenta samtal. Ett av de starkaste mötena sker i avsnittet A small town affair där Perel hjälper ett par som träffades när de båda var otrogna mot sina respektive partners. Nu är frågan: litar de på varandra?

Perel har, delvis tack vare podden, blivit en av världens mest kända terapeuter och rest land och rike runt för att dela med sig av sina teorier.

Här hemma har terapeuten Daniella Gordon, känd från SVT:s Gift vid första ögonkastet, försökt skapa en svensk variant. I Kärlek och terapi träffar hon krisande par med klart godkänt resultat men tyvärr har inga nya avsnitt släppts på nästan ett år.

Störst på den svenska arenan är annars dejtingcoachen Linnea Molanders podcast Happy dating. Hon möter inte par utan singlar som dejtat tröstlöst utan att hitta någon att dela livet med och som är i desperat behov av hjälp. Tillsammans försöker hon och klienten reda ut vad som går fel och funderingarna är smärtsamt allmängiltiga. Varför vill ingen jag träffar ha en seriös relation? Vad ställer man egentligen för frågor på en dejt? Och hur ska jag våga lita på att jag kan bli älskad?

Det vore en mardröm att få ett av mina egna besök hos terapeuten inspelat och utsänt till omvärlden, men att själv få ta del av andra människors innersta är en sällsynt lyx.

Med tanke på den enorma mängden poddar i världen är antalet som utspelar sig i terapisoffan förvånansvärt litet. Jag längtar efter fler.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.