Kultur

Nya radiodramat – ett guldkorn i poddfloran

”Före-Efter” är riktigt bra public service

Av: 

Stefan Sköld

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

I ”Före-Efter” dramatiseras verkliga händelser i svensk modern historia, och till varje dramatisering finns en fördjupande podd med Johar Bendjelloul.
I ”Före-Efter” dramatiseras verkliga händelser i svensk modern historia, och till varje dramatisering finns en fördjupande podd med Johar Bendjelloul.

KULTUR

Det går inte att nog underskatta en tydlig nisch. Hade jag snubblat över en vanlig dokumentär om flygplanskapningen på Bulltofta 1972, hade jag i nio fall av tio scrollat vidare och känt ”been there, done that”. Inte bokstavligt talat av uppenbara skäl, men vissa nyhetshändelser har tryckts in i ens medvetande så hårt att det känns som om man redan kan dem utan och innan.

Med detta sagt så insåg jag efter att ha lyssnat på SR:s nya ljuddrama Före-efter, om just denna milstolpe i svensk historia, att jag var ganska okunnig vad gäller det politiska spelet kring den första och enda flygkapningen som inträffat i Sverige.

Det är ett mycket välfungerande koncept och ett snyggt genomfört hantverk av SR

”Före-efter” är en fiktiv dramaserie baserad på verkliga händelser, med en efterföljande fördjupningspodd där Johar Bendjelloul sammanfattar och intervjuar experter på ämnet. Det är ett mycket välfungerande koncept och ett snyggt genomfört hantverk av SR. Public service i all sin glans.

Själva dramadelen är som den mesta radioteater ständigt på gränsen till överspel i känslouttryck, vilket kommer lite på köpet med genren, men det går här att ha överseende med. Allt från manus och skådespelarinsatser, till inramningen i form av miljöljud och musik är väl avvägt i ett tv-likt landskap.

Den andra delen som släppts handlar om den mer nutida terrorattacken på Drottninggatan. Här är de påhittade historierna runt själva dådet mer i centrum, vilket känns som ett smart drag eftersom det gäller en händelse som de flesta av oss har ganska färskt i minnet. Fyra olika människoöden runt själva attacken vävs samman och ger en ganska drabbande och autentisk känsla till en av det senaste decenniets största nyhetshändelser i Sverige.

Poängen med Före-efter är att ta upp händelser som förändrat Sverige, skapat en tydlig skillnad i samhället före och efter. Jag brukar ofta tjata om att det finns för många poddar och att det är svårt att hitta guldkornen. Det här är ett tydligt exempel på när man hittat ett bra koncept, gett det tillräckligt mycket kärlek och rott projektet i land.

ANNONS

Rea inför jul på storsäljarna i vår bokshop – köp julklapparna här!

Extern länk från Aftonbladet

Beställ här!

Publisert:

LÄS VIDARE

En självupptagenhet som fyller en funktion

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Poddpatrullen

Podd

SR Drama

Johar Bendjelloul