De nya romarna

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Torsten Kälvemark tar Bibeln till hjälp

■ ■ Vill man förstå Mellanöstern och kolonialismens mönster i denna del av världen bör man läsa Bibeln.

Ni minns säkert hur aposteln Paulus i Apostlagärningarna gör ett stort nummer av att han var romersk medborgare. Det innebar straffrättslig immunitet i förhållande till det lokala rättssystemet. Han kunde till exempel inte förhöras under tortyr, något som annars var rutin för den dåvarande ockupationsmakten. Han förskräckte också polismyndigheterna i Makedonien och Palestina genom att påpeka att han sedan födseln stod under Roms jurisdiktion.

Förhör under tortyr är fortfarande praxis för många ockupanter. Precis som i antiken saknar också lokala domstolar kompetens att döma ut straff för de övergrepp som företrädare för imperiet begår.

■ ■ Ett av de sista dekret som prokonsuln L Paul Bremer III utfärdade två dagar innan Irak förklarades "suveränt" var att underteckna Order 17, ett dokument som innebär att internationell personal och civila entreprenörer inte kan åtalas av den irakiska regeringen. Det betyder att en amerikansk säkerhetsvakt som råkar köra på en irakier bara kan dömas i amerikansk domstol. En polack i koalitionstruppernas tjänst som våldtar en irakisk kvinna kan bara lagföras i hemlandet.

De irakiska myndigheter som av misstag råkar arrestera en västerländsk mördare står i samma pinsamma situation som domarna i Filippi (Apostlagärningarna 16:38-39): "Då de fick höra att Paulus och Silas var romerska medborgare blev de rädda. De kom och talade väl med dem, följde dem ut och vädjade till dem att lämna staden."

Torsten Kälvemark

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.