Obehagliga drev mot Alexander Bard

Mattias Svensson: Hur skön blir världen när alla med misshagliga åsikter jagats bort?

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Alexander Bard.
Alexander Bard.

Det pågår ett obehagligt drev mot artisten och föreläsaren Alexander Bard. På nätet finns namnlistor för att få bort honom från musikprogrammet Talang i TV 4, där han varit jurymedlem i många år. Samma människor agerar nu för att få bort Bard från fler offentliga arenor.
De har bland annat kontaktat TEDx i Bryssel som gett efter och avbokat Bard. ”[V]i anser att de uttalanden han gör i sina sociala media-kanaler inte överensstämmer med Du sköna nya värld, som vi ser det”, säger arrangören.

TEDx har förstås rätt att fatta vilka beslut de vill och på vilka grunder de vill. Dock inte att undgå kritik för detta. Bard var rimligen inte kontrakterad för att säga fula ord utan för att prata om sådant han brukar prata och skriva om, vilket har föga med hans twitterrants att göra.

Det är som vanligt inte saken som är problemet – det finns goda anledningar att anmärka på Alexander Bards twitterteorier såväl som på hans språkbruk. Problemet är att attackera med alla medel, att slå hänsynslöst mot misshagliga genom att ifrågasätta alla deras uppdrag.
Plötsligt ska en gammal musiker inte kunna delta i ett musikprogram på tv för att han vädrat obekväma åsikter på twitter. Han ska av samma skäl inte heller kunna föreläsa på TED i ämnen han skrivit böcker om.

Jag vet var uppropsmakarna kan stoppa sin rättfärdighet. Jag vet bara inte om jag kan säga det längre utan att också mina uppdrag sägs upp.
Ska vi amerikaniseras såpass att vi piper bort alla fula ord, och dessutom alla människor som använt dem? Du sköna nya värld.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.