Åman tvingas lämna Färgfabriken

avKarin Magnusson

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Jan Åman får gå.

?Färgfabrikens styrelse var i går enig när den beslutade att Jan Åman måste lämna sin post som chef för konsthallen. Sent på kvällen meddelade Åman att han dessutom avsäger sig sin plats som ledamot av Kulturrådets styrelse. Knappast överraskande besked för den som följt turerna kring konsthallschefen.

Aftonbladet Kultur kunde för två veckor sedan avslöja misstankarna om att Åman under flera år använt konsthallens pengar för omfattande privatkonsumtion.

Det är svårt att begripa hur Färgfabrikens styrelse under så lång tid kunnat vara ovetande om verksamhetens bristande ekonomiska rutiner, något som förhoppningsvis kommer redas ut av den omfattande ekonomiska granskning som just nu pågår.

Lättare att begripa är Åmans beslut att lämna sin plats i Kulturrådets styrelse. Tidigt väcktes frågan om jäv eftersom Färgfabriken varit en av Kulturrådets största bidragstagare inom bildkonsten.

Nu återstår förhoppningsvis lugn och arbetsro för Färgfabriken. Och för regeringen att hitta en ny pigg entreprenör som kan komma med kreativ input på kulturområdet. Fortsättning lär, som det heter, följa.

Publicerad: