Kultur

Först kom de... till Lundsberg

Av: 

Johannes Klenell

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

På Lundsberg hämtade Jan Guillou och Aftonbladet först de elever som kissat på en bild av rektorn och visat stjärten för hans fru. Och jag protesterade inte för jag var inte kissnödig.

Sen hämtade de fjorton elever som druckit hembränt i skolans friluftsstuga och bränt ned den till grunden. Och jag protesterade inte för jag har en egen fritidsstuga.

Sen hämtade de skoltidningen som uppmuntrat eleverna till mobbning och bestraffning av varandra. Och jag protesterade inte för jag läste inte skoltidningen.

Sen hämtade de skolans kamratfostran som innebär att äldre elever straffar yngre elever som inte uppför sig. Och jag protesterade inte för jag uppför mig.

Sen kom de och hämtade flera äldre elever som kissade på en yngre kamrat när denne låg och sov. Och jag protesterade inte för jag sov inte.

Sen kom de och hämtade grava missförhållanden, pennalism och "kamratuppfostran". Och jag protesterade inte för jag var kamratuppfostrad.

Sen kom de och hämtade bidragsfusk för nästan tre miljoner kronor. Och jag protesterade inte för jag tycker inte tre miljoner är så mycket pengar.

Sen kom de och hämtade de äldre elever som hållit fast och bränt två pojkar, 14 och 15 år, på ryggen med ett hett strykjärn. Och jag protesterade inte för jag vet inte vad ett strykjärn är.

Sen kom de och hämtade mig. Och då blev det ett jävla liv.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!