ÅSIKT

Ingen bryr sig om Liberalerna

Mattias Svensson: Logiskt att DN:s ledarsida tycker att partiet bör åka ur riksdagen

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Björn Lindahl
Liberalernas partiledare Jan Björklund.

avMattias Svensson

KULTUR

I Sverige, brukar det sägas, kan vi bara hålla en tanke i huvudet samtidigt.

För den som tänker på något helt annat finns det parti som numera heter Liberalerna. Partiet för den som brinner för att införa euron och förbjuda mobiltelefon i skolan.

Ett parti, som sagt, för den som tänker på något helt annat. Ständigt utkämpandes strider som få bryr sig om.

Som vid ordförandestriden nyligen.

Jan Björklund ville gå med i Nato och ha kvoterad föräldraförsäkring. Birgitta Ohlsson ville ha kvoterad föräldraförsäkring och gå med i Nato. De stred oförsonligt om olika betoning av samma politik.

Viktigt för alla i partiet – och för ingen annan.

Stundtals har förmågan att engagera sig i något helt annat ändå varit rätt vacker, som Bengt Westerbergs kamp för eget rum på långvården. Och de ihärdiga pojkscouter som decennier efter murens fall påmint om att det faktiskt fortfarande finns kommunism i världen, på Kuba.

Säga vad man vill om folkpartister men de kan i alla fall skilja på demokrati och diktatur, har vi sagt som läste Per Ahlmarks böcker i ämnet. Men Ahlmarks frånfälle blev en påminnelse om att Liberalerna inte längre låter så, uppmärksammat av Matilda Molander på DN:s ledarsida (12/6).

Det är logiskt. Nu när vi ändå är rätt många som börjar oroa oss för den liberala demokratins grundvalar, då utkämpar Liberalerna förstås helt andra strider.

Att Dagens Nyheters ledarsida tar ställning för att Liberalerna borde åka ur riksdagen är också logiskt. Ännu ett starkt ställningstagande i en fråga där ingen utanför partiet bryr sig.

ARTIKELN HANDLAR OM