Kultur

Internet är damtoalett

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Scen ur public conVENience.
Scen ur public conVENience.

KULTUR

Den japanska tecknaren och animatören Tabaimos (Ayako Tabata) bildvärld är poetisk och charmigt förbryllande. Inspirerad av gamla träsnitt och samtida anime skapar hon rumsliga videoverk som omsluter besökaren.

I public conVENience (2006) är scenen en offentlig damtoalett (VEN betyder “offentlig” på japanska) där kvinnor uträttar sina bestyr utan att tala med varandra. En kvinna försöker förgäves spola ner en sköldpadda i golvklosetten, en annan byter sin binda, en tredje lindar ett blodigt bandage runt handleden. En skolflicka har tagit av sin uniform och står och tvättar sig framför speglarna medan ytterligare en kvinna under plågor föder en liten bebis ur näsan. Det är fullmånenatt och in genom fönstret flyger svärmar av nattfjärilar med kameraögon.

Verket beskrivs som en allegori över internet, men för mig blir det mer en skildring av det tysta systerskap som kan uppstå kring kroppens cykliska reproduktionsförmåga. Mysteriet födelse och död, den kliande animaliska kroppslighet som förbinder oss med varandra. Utsattheten.

Längst in i utställningen visas midnight sea (2006/2008), en magnifik inscenering skapad med hjälp av spegelväggar där projektionen på golvet fortplantar sig utmed sidorna i en oändlig ocean. Stiliserat vågskvalp flödar i vitt mot det svarta. Och fläckvisa skymtar av en undervattensvärld med koraller, snäckor och maneter som liknar demoner i gamla träsnitt. Här uppstår känslan av att aldrig ha sett någonting liknande, den där riktigt hisnande konstupplevelsen.

Camilla Hammarström

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!