ÅSIKT

Punkattack mot Reinfeldt

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Psykbryt det intressantaste som hänt svensk punkscen på ett bra tag

Foto: Nikko Knösch
Psykbryt Fr v, Nikko Knösch, Linus Cadenius, Tobbe Ljunggren, Zack Johansson.

PUNK Om någon betvivlar att den politiska punken lever så kan man lyssna på Stockholmsbandet Psykbryt som fått ett mindre genombrott och bland annat var med i P3 Rock i september.

Nu kommer deras första skiva ...och ingen brydde sig ett jota (Buzzbox records).

Några låtar har hängt med ett tag. Till exempel Åk hem till Täby, en sång från valrörelsen 2010 som handlar om Fredrik Reinfeldt och övriga alliansledare, där melodin lånats från den gamla irländska rebellsången Go on home British soldiers. Psykbryts analys av Kristdemokraterna är svåröverträffad: ”Göran Hägglund, du behöver nog en tolk / Om du ska prata med verklighetens folk”. I övrigt känns låten ganska inaktuell eftersom man sjunger om Mona Sahlin och Maud Olofsson.

Närmast övertydligt förlegad är covern på proggbandet Motvinds Konsumboggie från 1977 – en satir över ett välordnat radhuspar som tror på folkhemmet, kooperationen och Palme. Visst är det roligt att bortglömda Motvind uppmärksammas. Men nog hade dagens unga punkare kunnat skriva bättre och mer aktuell satir själva.

Ändå är ...och ingen brydde sig ett jota väl värd att lyssna på. Psykbryt är det intressantaste som hänt svensk punkscen på ett bra tag.

Kalle Holmqvist

ARTIKELN HANDLAR OM

Musik