ÅSIKT

Jazz i long play-land

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Konceptuellt och progressivt av Magnus Öström

1 av 2 | Foto: Magnus Öström, jazzmusiker.

MUSIK Så mycket har förändrats inom jazzen de senaste 20 åren. Svenska e.s.t (Esbjörn Svensson trio) är bara ett exempel på en grupp som lyckades bättre än de flesta med att konvergera folkton, rock, klassiskt och tradjazz.

Sedan slog ödet till. Pianisten Esbjörn Svensson avled i en dykolycka. Det dröjde två år innan trummisen Magnus Öström hittade en väg ut och släppte cd:n Thread of life. En underbar platta med vidsträckta ljudlandskap och mycket filmkänsla. Och nu är han här igen. Nya cd:n Searching For Jupiter (ACT) är om möjligt än mer konceptuell och progressiv.

Jazz? Jovisst, i låtar som ”Mary Jane doesn’t live here anymore” och ”Happy and the fall”. Men plötsligt släpper det i fogarna. Det sker i melodierna, metriken och pulsen. Ta spåren ”Searching for Jupiter” och ”Hour of the wolf” som stilistiskt hör ihop och blinkar till 60-talsrock typ Soft Machine och Pink Floyd (Ummagumma och Atom heart mother).

I dag produceras sällan några album. Bara enskilda låtar, oberoende av varandra. Hos Magnus Öström befinner vi oss plötsligt i grammofonskivans long play-land där idéer får sträcka ut i tid och rum.