Kultur

”Det fria ordet gäller för alla”

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Åsikter vi inte delar måste också diskuteras

Stina Dabrowski, Publicistklubben, svarar Åsa Linderborg.
Foto: Niclas Hammarström
Stina Dabrowski, Publicistklubben, svarar Åsa Linderborg. Foto: Niclas Hammarström

REPLIK Vad ska vi göra med dem som har åsikter vi inte delar? Ska vi frysa ut dem? Eller ska vi möta dem öga mot öga och diskutera?

Publicistklubben främsta uppgift är att främja debatt och försvara yttrandefriheten. Var ska den svåra debatten tas om inte där?

Publicistklubben ägnar sig inte åt ”käcka manifestationer”, som Åsa Linderborg hävdar. Vi debatterar aktuella publicistiska frågor hur svåra och obekväma de än är.

Man kan tänka på två sätt: antingen låtsas om att Sveriges tredje största parti inte finns på riktigt, blunda och hålla för öronen som de berömda aporna. Eller så accepterar vi att verkligheten ser ut som den gör och tar debatten.

I stället för att ägna oss åt verbal krigföring, med grova invektiv och öga-mot-öga-metoder så väljer vi i Publicistklubben att diskutera även med dem vars åsikter vi inte delar.

Vår främsta uppgift som journalister är att undersöka verkligheten och inte väja för det svåra. Om inte vi gör det, vem ska då göra det?

Vi vill inte som Åsa Linderborg ta oss rätten att bedöma vilka som har rätt att uttrycka sig och vilka som inte har det. Själv hoppas jag att demokratin och den dyrbara yttrandefrihet som vi har i Sverige ska gälla för alla – utom för dem som tillämpar våld.

Hatet mot kvinnor (och mot en del män) på nätet har redan påverkat yttrandefriheten genom att öka rädslan hos dem som skriver. Temat för vår debatt är hur vi ska stoppa hoten och hatet.

Jag tackar dock för tipset om stadgeändring när det gäller medlemskap. Den diskussionen ska vi ta i styrelsen. För övrigt tillämpar vi inte åsiktsregistrering.

Stina Dabrowski

Ordförande i Publicistklubben

ANNONS

Rea inför jul på storsäljarna i vår bokshop – köp julklapparna här!

Extern länk från Aftonbladet

Beställ här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!