DN stoppar ”hen” i sina texter

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

”Ordet alldeles för politiskt”

Gunilla Herlitz, Åsa Tillberg.
Gunilla Herlitz, Åsa Tillberg.

Ordet ”hen” kommer från och med nu att strykas ur Dagens Nyheters nyhetstexter. Det meddelande tidningens redaktionschef Åsa Tillberg i ett mejl till de anställda, som branschsajten Dagens

Media tagit del av.

Hur vanligt förekommande ”hen” är i nyhetsbevakningen verkar visserligen ingen veta, men DN:s anledning är desto klarare: Ordet är alldeles för politiskt.

”Det är inte DN:s uppgift att gå i bräschen för hen som fort­farande kan uppfattas som ett queerpolitiskt ställningstagande. Många läsare riskerar att haka upp sig på detta ord och tappa fokus från det som artikeln verkligen handlar om”, skriver Åsa Tillberg i mejlet.

Med tanke på den våldsamma reaktion som beslutet väckte hos branschens twittrare kan det vara svårt att bestrida DN-chefernas poäng om att ordet är politiskt. Att de enda som verkade stödja Gunilla Herlitz och hennes kollegor var KD- och SD-knutna mikrobloggare spär kanske på den känslan.

Andra chefredaktörer intog försiktiga positioner. Expressens Thomas Mattsson, vars tidning förra året mejlade ut ett mora­torium på orden ”chock” och ”galet” i rubriker, säger att han ska diskutera frågan internt, medan både Aftonbladet och Sveriges Radio, till exempel, hänvisade till sina redaktörers förnuft. Det förtroendet fick DN:s redaktörer alltså inte.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.