ÅSIKT

DN stoppar ”hen” i sina texter

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

”Ordet alldeles för politiskt”

Foto: Gunilla Herlitz, Åsa Tillberg.

Ordet ”hen” kommer från och med nu att strykas ur Dagens Nyheters nyhetstexter. Det meddelande tidningens redaktionschef Åsa Tillberg i ett mejl till de anställda, som branschsajten Dagens

Media tagit del av.

Hur vanligt förekommande ”hen” är i nyhetsbevakningen verkar visserligen ingen veta, men DN:s anledning är desto klarare: Ordet är alldeles för politiskt.

”Det är inte DN:s uppgift att gå i bräschen för hen som fort­farande kan uppfattas som ett queerpolitiskt ställningstagande. Många läsare riskerar att haka upp sig på detta ord och tappa fokus från det som artikeln verkligen handlar om”, skriver Åsa Tillberg i mejlet.

Med tanke på den våldsamma reaktion som beslutet väckte hos branschens twittrare kan det vara svårt att bestrida DN-chefernas poäng om att ordet är politiskt. Att de enda som verkade stödja Gunilla Herlitz och hennes kollegor var KD- och SD-knutna mikrobloggare spär kanske på den känslan.

Andra chefredaktörer intog försiktiga positioner. Expressens Thomas Mattsson, vars tidning förra året mejlade ut ett mora­torium på orden ”chock” och ”galet” i rubriker, säger att han ska diskutera frågan internt, medan både Aftonbladet och Sveriges Radio, till exempel, hänvisade till sina redaktörers förnuft. Det förtroendet fick DN:s redaktörer alltså inte.