Kultur

Så smalt att det blir lurigt

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

"En uppdaterad version av kulturmarodören Dan Bäckman"

De holländska konststudenterna Dries van der Baarts och Johannes Hoeken har lyckats få ett ateljéstipendium på en svensk konstinstitution.

Bägge drivs av ett illa dolt förakt för det svenska samhället och konstnärliga ambitioner som är väsentligt högre än en coffeeshop i Amsterdam.

Som en del av ”Art is shit”-projektet bajsar de på Louisiana. De utforskar social interaktion, skapar en stat åt duvor och förvandlar Lars Vilks skulptur Nimis till en ”optic illusion”.

Det här är handlingen i den lilla humorserien Artists in residence som portionerats ut på SVT Play under hösten. Dries och Johannes är en uppdaterad version av kulturmarodören Dan Bäckman, fast med Iaspis-chica designerkläder och laptopen full av klyschor om ”the urban organism”.

Det här är mycket smal humor. Så smal att den skulle kunna ställas ut som videoinstallation på en konstnärsdrivet galleri i Vasastan utan att någon lyfte ett ögonbryn. ”Artists in residence” är en buskis-parodi på den nomadiska klass av samtidskonstnärer som försörjer sig genom att åka runt mellan olika statliga konstutbytesprogram och skapa svårbegripliga ”projekt”.

Martin Aagård

ANNONS

Prova Nextory gratis i 30 dagar - marknadens största utbud av E-böcker och ljudböcker!

Extern länk från Nextory

Gå till Kampanjen

Fotnot: Artists in residence kan ses på svtplay.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!