Det finns en konspiration

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Dan Josefsson: Wikileaks jagas som ett villebråd.

INPASSET Wikileaks chefredaktör Julian Assange sitter häktad i England och kommer sannolikt att utlämnas till Sverige för att höras angående anklagelserna om sexualbrott.

Människor runt om i världen frågar sig nu människor om alltihop bara ett sätt för USA att med svensk hjälp försöka tysta Wikileaks. Organisationen har visserligen bara utfört ett traditionellt researcharbete, om än med ovanlig effektivitet, och såvitt känt inte brutit mot någon amerikansk lag. Men sådant har inte hindrat USA från att kasta folk i fängelse för "terroristbrott" förr. Så finns det en konspiration?

Personligen tror jag inte att sexualbrottsanklagelsen i Sverige ha något med Wikileaks att göra, all information jag har talar emot detta. Men det innebär definitivt inte att det saknas konspirationer mot Wikileaks. För samtidigt som världen diskuterar vem som egentligen styr den svenska åklagarmyndighet berättar samma medier följande historia om vad som drabbar Wikileaks:

Den amerikanska näthandel Amazon.com stoppar Wikileaks från att hyra plats på deras servrar. Amerikanska EveryDNS som Wikileaks registrerat sitt domännamn hos har tagit ifrån organisationen adressen wikileaks.org. Amerikanska PayPal har stoppat förmedlingen av donerade pengar till Wikileaks. En schweitzisk bank har frusit organisationens konto och motsvarande 300 000 kronor som bland annat skulle finansiera chefredaktören Julian Assange arbets- och levnadsomkostnader. Vidare har de amerikanska kontokortsföretagen Visa och MasterCard båda brutit avtalet med Julian Assange och Wikileaks. Organisationens kontokort är därmed obrukbara.

1945 skickade sovjetstaten en vän av yttrandefrihet, Aleksandr Solzjenitsyn, till fångläger i Sibirien därför att denne bedrivit "antisovjetisk propaganda". De sovjetiska tjänstemännen kunde nog inte drömma om vilka medel en stat som USA 65 år senare skulle ha till sitt förfogande för att tysta obekväma röster. I ett förödande slag belägger USA Wikileaks med munkavle på Internet, samtidigt som man genom att ta organisationens pengar hindrar dess chefredaktör från att arbeta och leva ett fungerande liv oavsett var i världen han befinner sig.

John Perry Barlow, grundaren av Electronic Frontier Foundation, hävdade i tisdags att attackerna mot Wikileaks är historiens första krig i cybervärlden. Detta krig styrs av USA och riktas mot en ideell, journalistisk organisation skapad för att garantera vår yttrandefrihet genom att ge oss möjlighet att överlämna känslig information till medierna utan risk för repressalier. En organisation som vid publiceringen av sitt senaste jätteavslöjande intimt samarbetar med journalistiska institutioner som Der Spiegel, El País, Le Monde, the Guardian, New York Times och, här i Sverige, med Aftonbladet, Svenska Dagbladet och SVT:s Dokument inifrån.

Organsiationen som möjliggjort den gigantiska journalistiska insats som pågått i medier jorden runt under senaste veckan, och som aldrig anklagats för att ha begått något brott, jaga som ett villebråd.

Finns det en konspiration?

Ja, uppenbarligen.

Lever vi i demokratiska rättstater?

Nej, uppenbarligen inte.

Dan Josefsson

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.