ÅSIKT

Operasångaren Gösta Winbergh död

KULTUR

Avled efter en hjärtattack 58 år gammal

1 av 2
Tenoren Gösta Winbergh blev 58 år gammal.

Världstenoren Gösta Winberg är död.

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Han avled på måndagen i Wien efter en hjärtattack.

Han blev 58 år.

Gösta Winbergh var under många år en av Sveriges mest firade operastjärnor. Under sin kvartssekellånga karriär sjöng han på de flesta av världens stora operascener. Så sent som i söndags uppträdde han på Wiener Statsoper, där han spelade Florestan i Beethovens Fidelio.

Hans karriär som sångare började redan på 50-talet i popgruppen John Jones Quartet i Farsta. När några av medlemmarna i gruppen gick vidare till Hepstars växlade Gösta Winbergh spår och började vid 24-års ålder sjunga opera.

Från Mozart till Wagner

Sin scendebut gjorde han som Rodolphe i Puccinis Bohème på Göteborgsoperan. Mellan 1973 och 1981 var han anställd på Stockholmsoperan. I början av 80-talet flyttade han till Zürich i Schweiz.

Under många år sjöng han främst lyriska roller i Mozarts, Puccinis och Rossinis operor. Men i mitten av 90-talet, när han just fyllt 50, expanderade hans repertoar till mer dramatiska roller, inte minst de krävande rollerna i Wagner-repertoaren.

- Man kan inte göra prinsroller hela tiden. Rösten mörknar med åren, sa han då.

Tilltänkt som operachef

I mitten av 1990-talet var han en av de tre kandidaterna till posten som konstnärlig ledare på Stockholmsoperan, men under tillsättningen av tjänsten drog han tillbaka sin kandidatur. Istället fortsatte han sin framgångsrika karriär som solist.

Enligt ledningen för operan i Wien avled han i Österrike på måndagen efter en hjärtattack.

Fredrik Rundkvist