ÅSIKT

Han gjorde fantasy till en skrattfest

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Terry Pratchett död 66 år gammal

Foto: Terry Prachett

Efter att ha tillbringat mina tonår med näsan djupt i diverse klassiska fantasyvärldar, mer eller mindre i Tolkiens efterföljd, och med huvudet fyllt av fagra möer, dygdiga krigare och visa magiker hamnade jag i tjugoårsålder hos Terry Pratchett.

Och som jag garvade!

Fantasyns högtravande klichéer var ju så tacksamma att parodiera – och Pratchett gjorde det elegant nog genom att samtidigt lyckas skriva hyggligt spännande historier.

Visst blev det så småningom för mycket av det goda, efter ett tiotal böcker ur Skivvärlden-serien (den innehåller 40!) har man liksom skrattat nog. Den jag fortfarande har kvar i minne och bokhylla är snarare Good Omens (1990), som Pratchett skrev tillsammans med Neil Gaiman och som handlar om den lika eviga som obetalbart roliga kampen om människorna och världen mellan en ängel och en demon.

Det gick aldrig att läsa fantasy med samma ögon igen.

För det är jag evigt tacksam.

När jag nu nås av beskedet att Terry Pratchett avlidit 66 år gammal kan jag bara hoppas den teori om döden som han lanserade i Skivvärlden verkligen är sann: att det öde som väntar oss på andra sidan är det vi verkligen, innerst inne, tror på.

Och att Pratchett trodde på något fint. Och kul.