ÅSIKT

Då håller jag hellre tyst

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Lars Hermansson: Om en man inte kan kritisera kvinnliga makthavare utan att beslås med antifeminism har vi ett torftigt intellektuellt klimat

Malin Ullgrens kommentar (Dagens Nyheter 11 mars) till min artikel om litteraturkritikens kris (Aftonbladet 10 mars) ger uttryck för precis den tankens polarisering jag tror är viktig att undvika i en tid när konfliktlinjen är dragen innan någon hunnit förstå vad konflikten handlar om.

Senare delen av min text är ett försvar för gråskalan, tillvarons sammansatthet, att ingenting är rent och obefläckat. Många förstod vad jag var ute efter, men inte alla, så jag tar det igen, med risk för att vara övertydlig:

Jag skrev att det är viktigt att inse att ett gott och ett mindre gott kan vara aspekter av samma utveckling. Med gott menar jag alltså det faktum att kvinnor och personer med ickeeuropeisk bakgrund har tagit plats i media på ett sätt som inte var fallet för tjugo år sedan.

Med mindre gott det faktum att upphovspersonen bakom ett verk (en bok, en film, en dansföreställning etc) ofta framställs som intressantare än verket. Inte så mycket i dagens kritik som i dagens kulturjournalistik som omfångsmässigt vida överskuggar kritiken – samt en rad andra företeelser som jag menar har att göra med en kommersiell uppmärksamhetslogik.

Att identitetspolitiken (jag lovar att detta är sista gången jag använder ordet offentligt) inte är immun mot denna logik är så självklart att jag inte borde behöva säga det. Hypen av Karl Ove Knausgård och Athena Farrokhzad är inte väsensskilda utan uttryck för samma tidsanda. En tidsanda som med klickjagandets/underhållningsvåldets logik söker konflikt hellre än diskussion, och som då gärna föser in folk i prefabricerade tankefållor.

Jag undanber mig sådant.

Slutligen: Åsa Beckman, Åsa Linderborg och Lisa Irenius är ansvariga för litteraturbevakningen på landets tre största tidningar. De råkar vara kvinnor. Om en man inte kan kritisera kvinnliga makthavare utan att beslås med antifeminism har vi hamnat i ett intellektuellt klimat som är så torftigt att jag hellre är tyst.

Den sortens tystnad. Vad den gör med ett samhälle. Antingen är du tyst för att du tror att du är en idiot, eller för att du tycker att de andra är det. Det senare känns kanske bättre, men det känns inte bra.

Lars Hermansson