ÅSIKT

Allt är möjligt

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Pär Thörn samplar och ger i ”Mutationer av Anna-Greta Leijon” som utkommer i dag.
KULTUR

■ ■Tänk dig namnet Anna-Greta Leijon. Permutera det till en talserie. Gör om den till handlingsinstruktioner. Låt namnet förvandlas ytterligare, det är nu som en galopperande mutation i en arvsmassa. Låt fantasin gå varv efter varv, tills din värld öppnar sig och du ser att allt är möjligt.

I sin fjärde bok, Mutationer av Anna-Greta Leijon skapar Pär Thörn sådana virvlar i verkligheten. Han låter den privata, offentliga, politiska, ideologiska, svekfulla, amorfa människan visa olika identiteter. Han samplar och blandar verkligt och imaginärt och bygger ett rum som är en alternativ verklighet, skarpare i konturerna.

I Pär Thörns händer förvandlas människa och omvärld till opålitliga storheter. Eftersom de så lekfullt enkelt kan glida en ur händerna och visa andra sidor, antyder de att moral, ideologi är som vilka handelsvaror som helst. Se på en av figurerna i de korta jag-berättelserna i avsnittet Medborgarna. Han är en före detta lägervakt i Sachsenhausen vilken efter kriget förvandlar sig till jude och lever gott på sin falska identitet. Han säger: ”Det var under kriget som jag förstod att moral var någonting relativt. Efter kriget började jag praktisera denna insikt.”

■ ■Man kan läsa boken som ett försök att via spel och förklädnader dissekera en känsla av godtycke och svek i politiken, av vanskliga ideologiska glidningar. Liknande saker har gjorts förr, jag tänker till exempel på Öyvind Fahlström, på Stig Larssons debutbok Autisterna. Och säkert har Pär Thörn också har tänkt så, för han gör inte samma sak en gång till. Nu, efter morden på Olof Palme och Anna Lindh, efter murarnas fall, elfte september, efter att regeringar har kommit och gått, har vi fått nya insikter i hur makt muterar och skaffar sig nya gynnsamma livsbetingelser. Och har vi inte blivit mera misstrogna? Pär Thörn spelar med denna misstro. Han är beläst och visar en stillsam humor mitt i allvaret och de gestalter han skapar bildar tillsammans summan av en människa.

Hon är en vi kan kalla Envar, hon är alla.

Arne Johnsson