ÅSIKT

Inte som han hade hoppats

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

OLLE SVENNING om CH Hermansson, 90 år i dag

Foto: CH Hermansson.

■ ■?”Nej, utvecklingen i världen och i Sverige har inte blivit vad jag hoppades och trodde när jag som gymnasist blev socialist”, säger C H Hermansson. Han fyller 90 i dag. Någon månad yngre än ryska revolutionen.

Hermansson berättar för Socialistisk Debatt, som till sin jubileumsdag (40 år) ­givit ut ett temanummer med rubriken ­Istället för ­socialism. Orden klistras något gåtfullt på en ­omslagsbild som föreställer Folkets park.

Frågan om ekonomisk demokrati kommer till­baka, säger Hermansson som lärt oss mer om privat ekonomisk maktkoncentration än någon annan. Han påminner om den så sorgligt bortglömda idén om lön­tagarfonder.

■ ■??Roy Karlsson reder på tjugo effektiva sidor ut fondfrågan, inledningsvis sönderkritiserad av vänsterpartiet och med tiden begravd av socialdemokratin.

Daniel Ankarloo, ekonomhistoriker från Malmö, fungerar som gäst­redaktör och skriver också en text i det klassiska ämnet reform eller revolution. En bitvis originell uppgörelse med välfärdssocialisterna och dem som tror på den socialpolitiska vägen mot socialism. Ankarloo är den ende skribenten som anlägger ett tydligt revolutionärt perspektiv; tiderna är nya. Med milt igenkännande ser jag hur hans artikel bärs upp av högstämda marxistiska formuleringar om välfärdens ”ontologi” och grovhuggna attacker på Reinfeldt ”och hans anhang”. Som det brukade låta.

■ ■??Tidskriften pendlar annars sympatiskt mellan skildringar av lokal folklig kamp i dagens Västervik (stillsammare förstås än den lilla stadens hungerkravaller 1917) och teoretiska artiklar om Marx och ekologin. Man kunde önska sig en något mindre heroiserande bild av den tyske filosofens förutsägelser om klimatkatastrofer i vår tid.

Samir Amin skriver hoppfullt och idérikt om vänsterstrategier, till exempel menar han att Europa antingen kommer att luta åt vänster eller så ”kommer det inte att finnas något Europa”.

Socialism eller barbari, som Rosa Luxemburg sa.

Olle Svenning