ÅSIKT

Hillary Clintons fusk kan ge förlust

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Anklagelserna från Sanders anhängare var sanna

Foto: Hillary Clinton. Foto: Andreas Bardell

Hillary Clinton kunde ha fått en bättre present till det Demokratiska partikonventets öppnande än att tusentals hackade mail och dokument från partiets kansli läckte ut under helgen.

Läckan visar hur ledande partifunktionärer - som enligt stadgarna är skyldiga att hålla sig neutrala mellan kandidater - anonymt planterat negativa nyheter om Bernie Sanders och planerat effektivaste sättet att besegra honom.

Bland annat skulle han pekas ut som ateist i en utfrågning. Partiordföranden Debbie Wasserman-Schulz avgick efter skandalen.

Allt Sanders supportrar påstod - och många gånger hånades för i media - var alltså sant. Valet var riggat och Clinton utsedd på förhand, det gällde bara att få de besvärliga medlemmarna att acceptera det. Bland dokumenten finns också Clintons strategi för att tackla Donald Trump: han ska utmålas som sexist, ansvarslös, en dålig affärsman, och en hetsare som skapar konflikt mellan grupper i det amerikanska samhället.

Haken är förstås att det är precis samma sorts kritik som Trump utan större problem skakat av sig från sina tidigare republikanska medtävlare. Sanders däremot undvek att falla för provokationer och föredrog att lugnt tala om sina egna progressiva, ofta populära förslag, och nådde tvåsiffrigt försprång framför Trump i opinionsmätningarna med den taktiken.

Partiledningen fuskade alltså - och kastade därmed bort sitt eget starkaste kort.

ARTIKELN HANDLAR OM