Nej, vi rotar inte i de anställdas valkuvert

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Robert Olsson, SVT, svarar om enkäten om partisympatier

Foto: SVT
Foto: SVT
Robert Olsson, programchef, SVT.

REPLIK. I Aftonbladet frågar Åsa Linderborg hur högt upp i hierarkin som beslutet om enkäten till SVT-medarbetarnas partipolitiska sympatier fattades.

Ingen högre än undertecknad var delaktig i beslutet.

Så var det avklarat.

Åsa Linderborg drar slutsatsen att den person som sanktionerat enkäten ”faktiskt undergräver hela idén med public service”. Där tror jag bestämt att Åsa Linderborg har fel. Jag är trygg i vad public service står för och med vår uppgift i samhället.

Ett klarläggande måste göras: Åsa Linderborg har direkt fel när hon skriver ”Att en arbetsgivare rotar i de anställdas valkuvert vore en omöjlig tanke på vilken arbetsplats som helst, men tydligen inte på SVT”. Jo, det är en omöjlig tanke. Men det här är inte arbetsgivaren SVT som ställer en fråga. Det är en redaktion, som utifrån sitt uppdrag har formulerat en fråga som ingår i en research kring det återkommande påståendet att SVT är vänstervridet.

Sant eller falskt är ett program som ska testa ett antal vanligt förekommande påståenden som florerar i samhällsdebatten. Inte sällan får just dessa påståenden kraft och näring i vad som uttrycks i sociala medier.

Frågan om journalisters partisympatier och dess eventuella betydelse för den journalistiska bevakningen har varit föremål för en rad vetenskapliga undersökningar genom åren. Och det finns studier som visar att svenskarna anser att Sverige har en journalistik som styrs av vänsteruppfattningar i högre grad än vad andra europeiska befolkningar tycker om sitt lands journalistik. Annan forskning visar att det finns tydliga uppfattningar om att medierna mörkar vissa frågor.

Mot detta står bland annat uppfattningen att den professionaliserade journalistiken begränsar möjligheterna för den enskilda journalisten att driva en egen partipolitisk agenda.

Det här är några av många möjliga ingångar i det som så småningom ska resultera i ett program. För att undvika fler missförstånd: vår fråga har inte vetenskaplig status, vilket den för övrigt har gemensamt med de flesta frågor som formuleras i journalistiska sammanhang.

Det program som nu diskuteras ska sändas i februari 2017. Hur det kommer att utformas finns det i dagsläget inget svar på. Researchen är nyss påbörjad.

Redaktionen har ställt en relevant fråga – och vilket liv det blev på sina håll i branschen.

Den reaktionen är inte helt ointressant.

Robert Olsson

Programchef, SVT

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM