Prisad bok om Abraham Lincolns sorg

Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris till George Saunders och Niclas Nilsson för ”Lincoln i bardo”

Av: Cecilia Djurberg

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Den amerikanske författaren George Saunders och svenska översättaren Niclas Nilsson får Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris för romanen Lincoln i bardo.
Foto: David Crosby/Sara Mac Key
Den amerikanske författaren George Saunders och svenska översättaren Niclas Nilsson får Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris för romanen Lincoln i bardo.

”Att skriva om Abraham Lincoln är för en amerikan ungefär som att skriva om Jesus”, säger författaren George Saunders. Han är visserligen buddhist, men kände pressen, och bar länge på historien till sin roman Lincoln i bardo innan han vågade skriva den. 

I söndags var han i Stockholm för att ta emot Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris för sin ovanliga roman, ihop med översättaren Niclas Nilsson

Den rymmer 166 olika röster som sammantaget formar en kyrkogårdskör av döda och levande om presidentens sorg efter att ha förlorat sin tolvårige son.  


Prismotivationen beskriver denna historiska experimentroman som ”en lika lekfull som mästerlig skildring av dödens utanförskap”. Prissamtalet, som leddes av prisjuryledamoten Jens Liljestrand, kom oundvikligen in på en nutida president.

Lincoln i bardo kom ut efter att Donald Trump valts till president, men skrevs innan. Saunders följde och kommenterade Trumps kampanj, och vissa har därmed velat koppla romanen till det samtida tillståndet i landet. 

Om detta säger Saunders att USA är ett land utan filosofiskt kall och nu vänder sig många till litteraturen för den intellektuella substans som saknas i offentligheten. 

Döden, som är temat i hans prisade bok, ställer demokratin på sin spets – inför döden är vi alla lika. När vi hamnar i sorg och kris kan vi falla långt och hårt utan skyddsnät. ”När du förstår och respekterar sorgen, respekterar du människor” säger Saunders. 

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.