ÅSIKT

Boplatser utanför – men mitt i staden

Annica Karlsson Rixon har skapat årets första maj-affisch

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: ANNICA KARLSSON RIXON
Sedan 2007 har Aftonbladet Kultur publicerat en första maj-affisch skapad av en konstnär.

avUlrika Stahre

KULTUR

Annica Karlsson Rixons ­fotografiska serie Campsite Sightseeing 2017 är sammansatt av bilder från flera olika städer, ett collage av platser som befolkas av människor ingen vill se.
Fotografi skapar, som annan produktion av bild, kunskap. Annica Karlsson Rixon har fotograferat queerpersoner i Petersburg, vänner i ”nordiskt ljus” i Kalifornien – vad som uppstår ur bilderna är inte bara det som är, utan helt nya insikter om kraften i varat, om våra identiteter, våra möjligheter och vår gemensamma plats i en historia om konst och bild.


Människor slår läger av flera anledningar – semester, flykt, hemlöshet, tillfälligt arbete. I ett fotoprojekt som ingick i avhandlingsarbetet Queer Community through Photographic Acts fotograferade Karlsson Rixon ett lesbiskt sommarläger i Ryssland. I vintras noterade hon hur Los Angeles hemlösa hade blivit allt fler och hon började med mobilkameran dokumentera platser där människor nu hade börjat slå läger.
Arbetet att skildra dessa platser i världen fortsatte i Rom, ­Paris och Göteborg. Läger under broar, husvagnar och andra tillfälliga boenden finns om man vill se dem. Den blå himlen, de vackra brovalven, stadens ljus som skimrar, den rensopade trottoaren framför en neddragen jalusi – det är vardag i städerna och så långt från vardag man kan komma.

ARTIKELN HANDLAR OM

Konst

Fotografi