ÅSIKT

En röst på SD är en röst på Anna Kinberg Batra

Patrick Reslows avhopp torde vara det lättaste i den politiska historien

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Riksdagsmannen Patrick Reslow bytte idag parti från M till SD
KULTUR

Kommer ni ihåg Härjedalspartiet som satt i Sveriges riksdag förra mandatperioden?

Va, har ni glömt?

De hade ett mandat.

Partiledaren Olle Larsson kandiderade för Sverigedemokraterna 2010, hamnade på ersättarplats och efter järnrörsskandalen briserade 2012 blev det en plats ledig.

Problemet var bara att han under tiden hunnit hoppa av det gamla partiet och starta ett nytt, med huvudfokus att stoppa rennäringen. Jimmie Åkesson åkte hem till hans fjällgård i Tännäs för att få honom att avstå.

Det gick inte.

Att SD utövar en närmast magisk attraktionskraft på politiska snedseglare är väl ingen större nyhet. Jimmie Åkessons egen svärmor har bjudit på en härlig politisk cirkus genom att hoppa av och hoppa på riksdagsarbetet i olika omgångar medan hon livligt baktalar partiledningen.

I går kom så nyheten att Malmömoderaten Patrick Reslow som länge argumenterat för att M ska öppna dörren för SD tar steget fullt ut och byter parti.

Det var troligen det lättaste politiska avhoppet någonsin i historien.

Sverigedemokraterna, ett i grunden ideologilöst parti, har sakta drivit högerut. Tack vare Anna Kinberg Batras uppvaktning av SD har de nu drivit så långt att de förvandlats till den typ av gammelmoderater vi glömt bort existerade före Fredrik Reinfeldts totala makeover av partiet.

Den typ av skattesänkande, antifeministiska, antikommunistiska, främlingsfientliga moderater som såväl Åkesson som Mattias Karlsson var innan de gick med i SD.

Patrik Reslow lovar att fortsätta jobba för att partierna ska närma sig varandra.

Det är bara ytterligare ett bevis på att en röst på SD 2018 är en röst på Anna Kinberg Batra.

ARTIKELN HANDLAR OM