ÅSIKT

Ett valmanifest från Big Brother

Mattias Svensson: Så länge kraven på att öka statlig kontroll kommer från höger så reagerar ingen

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Stefan Rousseau / AP TT / NTB SCANPIX
KULTUR

STORBRITANNIEN Klipp i tecknade julprogram och folk blir lika rosenrasande som Kalle Anka.

Lägg fram ett valmanifest i en anrik europeisk demokrati där staten föreslås ta kontrollen över nyhetsflödet och begränsa vad enskilda internetanvändare får ta del av, och det möts knappt med ett höjt ögonbryn.

I de konservativas valmanifest i Storbritannien är integriteten och yttrandefriheten satta på undantag. Statsnyttan är kardinalvärdet, och i namn av att skydda människor ges staten stor och godtycklig makt.

Inskränk porren för att skydda barn och ungdomar. Låt staten läsa privata meddelanden för att skydda mot terrorism. Bötfäll, beskatta och reglera internetföretag för de nyheter som människor sprider. I viktiga frågor ska bara sådan information som av staten/de konservativa betraktas som ”objektiv och pålitlig” tillåtas passera.

Trosvisst slår manifestet fast att avvägningen är gjord och att fördelarna med restriktionerna överväger nackdelarna. Ett modigt påstående med tanke på de grundläggande fri- och rättigheter som körs över. Liksom med tanke på att det förra försöket att reglera porr slutade med fiasko. Den konservativa profilen Claire Perrys egen antipornografiska hemsida fastnade i filtret ihop med hjälplinjer för utsatta barn och gitarrinstruktioner.

Vi bevittnar återfödelsen av en ideologisk tro av ett slag vi trodde att västvärlden gjort upp med för gott, där makt är rätt och staten är sanningen och ljuset. Och så länge den kommer från höger är kritikerna förskräckande tysta.