ÅSIKT

Ett Paris som hämtat från 1934

Mörkna minnen när högern hetsar

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Foto: AP
François Fillon har stöd att fortsätta sin kandidatur, trots att han anklagas för att ha skenanställt sin hustru som parlamentsassistent.
KULTUR

Svart och solkig historia repeterades i Paris häromdagen. Den franska högerns presidentkandidat François Fillon försökte mobilisera folket till uppror mot domstolar, medier, parlament, politiska partier. Han sa sig förkroppsliga folket och den stora tysta majoriteten mot det politiska tyranniet som tillåter aborter, samkönade äktenskap och religionsfrihet.

Scenen skulle kunna vara hämtad från 1934 när högern och extremhögern marscherade disciplinerat och beväpnat för att störta den demokratiskt valda regeringen. Kuppen lyckades, de fascistiska ligorna triumferade. Under kriget vände sig marskalk Pétain till det sanna folket och Nationen - mot det parlamentariska förräderiet. Den åldrade marskalken gjorde sig till naziockupanternas hantlangare.
1968 mobiliserade den auktoritäre Charles de Gaulle borgerligheten för att för evigt eliminera den politiska vänstern och fackföreningarna.

Fillon kommer inte att upprepa högerns och högerextremismens triumfer. Han är för korrupt, för reaktionär och dessutom Putins tjänstvilliga redskap och Assads försvarare.
För de mäktigaste franska kapitalister, förenade i det som kallas CAC 40, är högerns annonserade nederlag skräckinjagande. De söker stöd och det finns bara en enda framgångsrik högerpolitiker de kan vända sig till. Följaktligen inleds förhandlingar mellan arbetsgivarorganisationen, Medef, och Marine Le Pen i slutet av den här månaden.

ARTIKELN HANDLAR OM