Kultur

Forskarna duckar kritiken

Åsa Linderborg svarar Uppsalaforskarna om Kraghs rapport

Av: 

Åsa Linderborg

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet.
Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet.

KULTUR

Tio Uppsalaforskare har skrivit ett stort försvar för Martin Kragh och hans rapport om ryskt inflytande i svenska medier i allmänhet och Aftonbladet Kultur i synnerhet (UNT 22 feb). Samtliga undertecknare är kollegor med Kragh på Centrum för Rysslandsstudier.

Vad de inte nämner, är att Uppsala universitet har fått in fem anmälningar mot rapporten för oredlighet i forskning. Ärendet ska strax upp till behandling. Det är därför Centrum för rysslandsstudier nu har samlat sig till en text som ska läsas som ett självförsvar i trängt läge. Kritiken mot rapporten har nämligen inte bara drabbat Kragh, den har spillt över på hela den akademiska miljö han är verksam i.

Uppropet innehåller ingenting nytt och heller inga argument i sak. Om de tio forskarna verkligen hade velat diskutera vetenskapligheten i rapporten, vilket de påstår sig göra, skulle de tvingats ta upp den allvarliga kritik som riktats av så väl forskare, journalister och vetenskapsteoretiskt utbildad expertis. De har klassat Kraghs internationellt spridda alster som både ”ovetenskapligt” och ”antidemokratiskt”.

I en vetenskaplig process skulle en forskare aldrig kunna ignorera anmärkningar kring frågeställning, metodkompetens och slutsatser. Det är en smula fascinerande att Uppsalaakademikerna tror att andra regler gäller när de skriver tidningsartiklar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Analysen liknar viskningsleken

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Uppsala universitet

Utrikespolitiska institutet