Alla jag jobbat med håller på att knäckas

Kulturministern måste agera – höj publikgränsen till 150 personer

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Anders ”Moneybrother” Wendin är musiker och låtskrivare. Med en publik på 150 kommer delar av branschen att kunna hjälpas på benen, skriver han.
Anders ”Moneybrother” Wendin är musiker och låtskrivare. Med en publik på 150 kommer delar av branschen att kunna hjälpas på benen, skriver han.

En bekant till mig har en musikquiz i en mellanstor svensk stad. De har kört några år och brukar ha cirka 100 pers varje gång. Hans kollega är musiker och brukar sjunga några ledtrådar i quizet.

Men det får han ju inte göra nu, då måste hälften av de deltagande gå hem.

Så tillsvidare kör de på utan sång.

Jag tillhör en av de extremt få i branschen som kommer klara sig igenom den kris den befinner sig i just nu. Det finns 49 pers lite här och vad som kan tänka sig betala biljetter för att se mig. Så jag kan köra på. Och det gör jag också.

Jag tycker inte Amanda Lind ska avgå. Men kan hon inte ringa sina kollegor som fixat så charterplanen kan vara överfulla?


Men ALLA jag jobbat med genom åren håller på att knäckas. Bokare, uthyrare, arrangörer och så mina musikerkamrater. De jag spelat med. De är bäst i Sverige på det de håller på med. Man brukar behöva ringa ett halvår innan för att boka dem för en turné. De har kämpat på i den här konstiga världen för att få det att gå ihop med pengar, familjer och livet. Men nu har de ingenting.

Jag tycker inte Amanda Lind ska avgå. Men kan hon inte ringa sina kollegor som fixat så charterplanen kan vara överfulla, att uteserveringarna, tågvagnarna, köpcentren och allt annat kan köra på mer eller mindre som vanligt.

Och medan dom tänker, överlägger, funderar, tittar på oss och medlidsamt förklarar att dom verkligen fattar vår svåra sits. Kan ni bara höja gränsen till typ 150? Då är vi många som klarar det här nån månad till. Och min bekantas kompis kan dra en låt på sin musikquiz igen.


Min poäng är den här: jag tror ingen fattar, eller ens tänkt på hur stor hjälp det vore om de höjde gränsen med 100 pers.

Fokus har legat på hur vi ska göra med de stora festivalbjässarna. Och det är förståeligt.

Men med en publik på 150 kommer det behövas ljudutrustning, fordon för att inte tala om trummisar och pianister. Helt plötsligt är det värt för restaurangen att ha sin trubadur igen.

Och de små, som har det svårast nu kan börja jobba igen.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.