ÅSIKT

Pinsam ensamresenär tog priset

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

"Sagan om den lille dockpojken"
är kortfilm när den är som bäst

”Las Palmas”, med regissörens ettåriga dotter, blev en vinnare.

Bortom uppgörelsen om gulddraken pågår ett premiärmaraton för svensk kortfilm på filmfestivalen – 73 stycken allt som allt. Åtta utvalda tävlar om Startsladden, ett pris som förutom äran betingar ett produktionsbidrag på omkring miljonen.

Det är lätt att bara betrakta kortfilmen som en plantskola till långfilmseliten. Även om det inte borde vara längden som räknas är det långfilmen som har högst status. Men kanske är det en ordning som rubbas i takt med att vi ägnar mer tid åt korta klipp på nätet än helaftonsföreställningar på biograferna.

Glädjande därför att Johannes Nyholm ( Sagan om den lille dockpojken, Drömmar från skogen) vann både juryns och publikens pris. Hans charmiga charterrulle Las Palmas följer en medelålders medelhavsturist som gör kaos på den lokala tavernan.

Det är inte en film som bara känns som en lovande förstudie till ett längre projekt. En anledning till att det vore svårt att göra en uppföljande långfilm är också att huvudrollen spelas av regissörens oersättliga ettåriga dotter. Hon hann bli ett halvår äldre bara under inspelningen.

Med solhatt på huvudet och marionettdockor som motspelare gestaltar hon den pinsamma ensamresenärens revansch. Kort men genialt.

Jacob Lundström