ÅSIKT

Forskare: Chefs- kurserna är värdelösa

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

"Problemen bör lösas
på en operativ nivå"

Foto: Johan Bertlett.

Rätt som det är befordras din kollega till chef. Det är ingen stor grej. Några tusen mer i månaden för ett tråkigare och hårdare arbete. Men kollegan får gå på ledarskapsutbildningar – en värld stängd för oss andra – där hemligheter lärs ut.

De som deltar i ledarskapskurser kommer ofta tillbaka med nyfrälst blick och rak rygg. På kursen har de fått veta att de är speciella, de har givits nycklarna till det mänskliga psyket. Ber man dem specificera ler de hemlighetsfullt. De blir oåtkomliga. Intresset för själva arbetet ersätts alltmer av ett intresse för ledarskap och de börjar umgås med andra chefer som förstår hur de har det.

Ledarskap blir ett självändamål, vilket gör att de helt plötsligt känner sig manade att söka jobb i helt andra branscher. Konsten att leda är ju universell.

Nu visar en avhandling – An Employeeship Model and its Relation to Psychological Climate. A Study of Congruence in the Behavior of Leaders and Followers – av psykologen Johan Bertlett vid Lunds Universitet att chefer är grovt överskattade och att dagens ledarskapsutbildningar är i stort sett meningslösa.

De som ska ledas har ju inte fått någon utbildning i att ledas. Bäst resultat får man nästan alltid om man löser problem på operativ nivå, menar avhandlingen.

Dåliga nyheter för arbetsgivarorganisationerna som gärna vill kunna motivera stor lönespridning, och riktigt dåliga nyheter för en miljardbransch bestående av kursgårdar, coacher, cateringfimor och managementpsykologer.

Po Tidholm