ÅSIKT

Den definitionen kan högern gott ha i minnet

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Ulrika Stahre om en yrvaken mellandagsdebatt

Foto: Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Han har ett engagemang”, säger kulturministern, och tillägger: ”hade han varit vänsterpartist hade ingen kulturjournalist reagerat”. Utnämningen av Martin Borgs, dokumentärfilmare och pr-konsult, till Kulturrådets styrelse orsakade en liten yrvaken mellandagsdebatt. Det är inte ofta kulturfrågor når nyhetsplats, så när Aktuellt faktiskt gjorde ett inslag i förrgår var det ett uttryck både för sakens värde och för nyhetstorkan.

Martin Borgs kommer inte att bli den ende kulturutövaren i Kulturrådets styrelse, två sådana har kulturministern lovat inom en snar framtid. Men han representerar en syn på kultur som ministern tidigare velat kväva: kultur är de sköna konsterna och opinionsbildning. Det kan man ha i minnet när debatterande kulturtidskrifter som bang, Arena, Ord & Bild och Mana har hotats av nya regler för tidskriftsstöd.

Med andra ord tycks vi vara överens. Kan Martin Borgs sitta i Kulturrådets styrelse som högerlobbyist med ”engagemang”, så kan givetvis kulturtidskrifterna få arbetsro. För det är väl inte så att högerns kulturhökar retar upp sig på att tidskrifterna ofta är vänster? Eller som ministern skulle sagt: ”hade de varit höger hade ingen på kulturdepartementet reagerat”.

Ulrika Stahre